De Oudedagsreserve (OR)

Voordelig geld opbouwen voor je pensioen, dat kan als ondernemer via de fiscale oudedagsreserve. En vanuit je OR kun je ook geld overhevelen naar je ZZP Pensioen. En dat kost je nu geen belasting.

Wat is de OR?

De oudedagsreserve is een boekhoudkundige reserve die op de balans van jouw bedrijf staat. Als ondernemer kun je via de OR met belastingvoordeel geld opzij zetten voor je pensioen. Dat doe je door jaarlijks een deel van je winst hiervoor te reserveren. In 2020 is dat maximaal 9,44% van je winst, met een maximum van € 9.218. Deze reservering is een fiscale aftrekpost; je verlaagt daarmee je winst waarover je belasting moet betalen. En dus bespaar je nu op je inkomstenbelasting.

Let op: die reserve is een uitgestelde belasting, want als je met pensioen gaat of al eerder stopt met je bedrijf moet je over je oudedagsreserve belasting betalen. Maar die kun je weer uitstellen door de OR over te hevelen naar je ZZP Pensioen.

 

OR overhevelen naar het ZZP Pensioen in 4 stappen

Waarom zou ik mijn OR storten in het ZZP Pensioen?

Je gaat belasting betalen als jouw fiscale oudedagsreserve afneemt. Met die afnames krijg je te maken als je stopt als ondernemer, minder uren gaat werken of de AOW-leeftijd bereikt. Ook als je overlijdt, krijgen jouw nabestaanden te maken met een verplichte afname.

Wanneer er sprake is van een verplichte afname, moet er belasting worden betaald. Tenzij je je OR overhevelt naar een lijfrente zoals het ZZP Pensioen. De belasting die je moet betalen over de OR-afname valt dan weg.

Je betaalt pas belasting als je met het kapitaal op je ZZP Pensioen een uitkering aankoopt. Doe je dat vanaf je AOW-leeftijd, dan is het belastingtarief lager dan ervoor. Lees hier meer over de belastingtarieven.

De voorwaarden om een OR op te bouwen:

  • Je bent ondernemer (eenmanszaak, VOF, maatschap)
  • Je maakt met je bedrijf winst
  • In januari heb je nog niet de AOW-leeftijd bereikt
  • Jouw OR mag niet hoger zijn dan het ondernemingsvermogen
  • Je werkt minimaal 1225 uur als ondernemer (urencriterium)
  • Ieder jaar moet je de OR bij je belastingaangifte melden

Nog ruimte over?

Naast het overhevelen van je OR naar het ZZP Pensioen heb je misschien nog meer fiscale voordelen voor je pensioenopbouw. Kijk ook eens naar je jaar- of reserveringsruimte. Deze kun je hier berekenen. Of vraag het aan je boekhouder.

Sluit nu af!

Zet vandaag nog de eerste stap naar een goedkoper en flexibeler pensioen.