Belastingvoordeel met je ZZP Pensioen

Met ZZP Pensioen bouw je vermogen op voor je pensioen. Omdat de overheid het belangrijk vindt dat je een goed pensioen opbouwt, is het sparen via ZZP Pensioen fiscaal aantrekkelijk gemaakt. Zo mag je de inleg aftrekken van je inkomsten vóórdat je hierover belasting betaalt. En er zijn nog meer voordelen. Weten welke mogelijkheden er zijn en hoe het precies werkt? Lees hier verder.

Inleggen met belastingvoordeel: de fiscale ruimte!

De fiscale ruimte bepaalt hoeveel je per jaar mag aftrekken van je inkomen voordat je hierover belasting betaalt. Deze ruimte kun je zelf berekenen. Of je kunt het aan je boekhouder vragen. De fiscale ruimte bestaat uit:

  • je jaarruimte
  • je reserveringsruimte
  • je opgebouwde Oudedagsreserve (OR)
  • je stakingswinst na het beëindigen van je bedrijf

Belangrijk om te weten

  • Meer inleggen in je ZZP Pensioen dan je fiscale ruimte is niet verstandig. Want het ‘meerdere’ mag je niet aftrekken en je moet hierover wel later belasting betalen.
  • Je betaalt wel belasting over de uitkeringen als je met pensioen gaat en jouw opgebouwde ZZP Pensioen laat uitkeren. Als je dat doet vanaf je AOW-leeftijd, dan is het belastingtarief lager dan ervoor.

Jaarruimte en reserveringsruimte

Het bedrag dat je stort op je ZZP Pensioenrekening, mag je jaarlijks aftrekken van je inkomsten vóórdat je hierover belasting betaalt. Dit wordt lijfrenteaftrek genoemd. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Er zit wel een grens aan wat je van je inkomen mag aftrekken. Dat heet de jaarruimte.

Heb je jaarruimte de afgelopen jaren niet gebruikt? Dan mag je meer storten met fiscaal voordeel. Dat wordt de reserveringsruimte genoemd. Meer over de jaarruimte en reserveringsruimte lees je hier.

Zelf je jaarruimte berekenen? Dat kan heel makkelijk met onze rekentool

Geen box 3 belasting

Je hoeft de waarde van jouw ZZP Pensioen niet als vermogen op te geven in jouw belastingaangifte. Daardoor betaal je over de waarde op jouw ZZP Pensioenrekening geen vermogensrendementsheffing. Deze belasting betaal je als het totaal van jouw bezittingen minus jouw schulden meer is dan 30.846 euro (2020). Of het dubbele als je een partner hebt.

De oudedagsreserve (OR)

De oudedagsreserve is een boekhoudkundige reserve die op de balans van jouw bedrijf staat. Als ondernemer kun je via de OR met belastingvoordeel geld opzij zetten voor je pensioen. Dat doe je door jaarlijks een deel van je winst hiervoor te reserveren. Lees hier alles over de oudedagsreserve

De stakingswinst

Als je stopt met je onderneming, moet je het verschil berekenen tussen de boekwaarde van je onderneming en de werkelijke waarde op het moment van bedrijfsbeëindiging. Dat verschil is je stakingswinst. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je die winst geheel of gedeeltelijk in je ZZP Pensioen storten en zo belastingheffing over dat deel uitstellen. Je boekhouder kan jou hierbij helpen.

Maximale aftrek berekend?

Dan kun je aan de slag. Stort niet in één keer een groot bedrag, maar verdeel jouw inleg over enkele maanden om zo risico te spreiden. En heb je nog een oude lijfrente? Vaak is die een stuk duurder dan het ZZP Pensioen. Dan levert overstappen naar het ZZP Pensioen flink wat op! Wil je hier meer over lezen? Op onze overstappenpagina vind je alles wat je moet weten.