Belastingvoordeel

Belasting: Voordeel met regels

De overheid stimuleert jou met het opbouwen van pensioen door je belastingvoordeel te geven. Door je een belastingvoordeel te geven als je geld reserveert voor je pensioen, bijvoorbeeld in het ZZP Pensioen. Om er zeker te zijn dat je het geld gebruikt voor je pensioen, heeft de overheid wel een aantal regels.

Een belangrijk uitgangspunt – van de overheid - is dat jouw geld in het ZZP Pensioen vast staat totdat je met pensioen gaat. Met ZZP Pensioen bouw je vermogen op voor je pensioen. Pas als je het opgebouwde geld laat uitkeren, betaal je belasting over de uitkeringen.

Hoe bereken je je jaarruimte

Er is wel een grens aan hoeveel inleg je jaarlijks van je inkomen mag aftrekken. Die grens wordt jaarruimte genoemd. Je bepaalt zelf met behulp van deze tool hoeveel ruimte je hebt om aanvullend pensioen op te bouwen. Dit bedrag aan jaarruimte geeft dus aan hoeveel je over dat jaar fiscaal vriendelijk mag inleggen voor een aanvullend pensioen. De jaarruimte is 13,8% van je inkomsten minus een vast bedrag. Als je dat jaar ook op een andere manier fiscaal gunstig aan je pensioen werkt (bijvoorbeeld via een werkgever of met behulp van de FOR), gaat dit bedrag af van jouw jaarruimte.

Jaarlijks belastingvoordeel totdat je met pensioen gaat

Je kunt jouw inleg in je ZZP Pensioen aftrekken van de belasting. Dit wordt ook wel lijfrenteaftrek genoemd. Elk jaar mag je de inleg van dat jaar aftrekken van je inkomsten vóórdat je hierover belasting betaalt. Daarnaast hoef je de waarde van jouw ZZP Pensioen niet als vermogen op te geven in jouw belasting aangifte. Daardoor betaal je over de waarde op jouw ZZP Pensioenrekening geen vermogensrendementsheffing. Deze belasting betaal je als je meer dan 30.360 euro (2018) aan vermogen hebt. Of het dubbele als je een partner hebt.

 

 

  • Na ieder belastingjaar bereken je je winst
  • Je berekent met deze gegevens je maximale aftrek
  • Je kijkt of je nog aftrek van vorige jaren kunt benutten

Als je straks met pensioen gaat

Je ontvangt het tegoed niet in 1 keer. Je koopt met het geld in jouw ZZP Pensioen een lijfrente aan die verspreid over meerdere jaren aan jou uitbetaalt.

Kun je ZZP Pensioen voor ander doel gebruiken dan jouw pensioen?

Het kan, maar in bijna alle gevallen is het niet gunstig omdat de Belastingdienst om de hoek kijken. Als je jouw ZZP Pensioen niet gebruikt voor pensioen, betaal je de Belastingdienst 52% inkomstenbelasting én boete: 20% revisierente. Alleen bij langdurige arbeidsongeschiktheid of als je kapitaal in het ZZP Pensioen lager is dan € 4.404 betaal je geen boete.

Op welke leeftijd omzetten in uitkeringen?

  • Uitgangspunt van de overheid is dat je laat uitkeren vanaf jouw AOW leeftijd. Vanaf dat moment heffen zij ook lagere belastingtarieven.
  • Het omzetten van jouw ZZP Pensioen in uitkeringen, kun je starten tussen je 60ste en 72e.
  • Het is dus mogelijk om het ZZP Pensioen eerder dan je AOW leeftijd uit te laten keren. In dat geval moet de uitkering - van de overheid - minimaal 20 jaar duren, plus het aantal jaren tot aan je AOW. De jaren tot aan je pensioen betaal je belasting volgens de normale belastingtarieven.
  • Ga je na je AOW-leeftijd met pensioen, dan kun je ook kiezen voor een tijdelijke uitkering van minimaal 5 jaar. Bovendien heb je vanaf die leeftijd recht op lagere belastingtarieven (in 2019: 18,75% tot € 20.384,- en 20,20% over € 20.385,- tot en met € 34.300,-).
  • Een levenslange uitkering keert uit totdat je overlijdt. Die uitkering is maandelijks wel lager dan een tijdelijke uitkering.