Belastingvoordeel met je ZZP Pensioen

Met ZZP Pensioen bouw je vermogen op voor je pensioen. Omdat de overheid het belangrijk vindt dat je een goed pensioen opbouwt, is het sparen via ZZP Pensioen fiscaal aantrekkelijk gemaakt. Zo mag je de inleg aftrekken van je inkomsten vóórdat je hierover belasting betaalt. En er zijn nog meer voordelen. Weten welke mogelijkheden er zijn en hoe het precies werkt? Lees hier verder.

Inleggen met belastingvoordeel: de fiscale ruimte!

De fiscale ruimte bepaalt hoeveel je per jaar mag aftrekken van je inkomen voordat je hierover belasting betaalt. Deze ruimte kun je zelf berekenen. Of je kunt het aan je boekhouder vragen. De fiscale ruimte bestaat uit:

  • je jaarruimte
  • je reserveringsruimte
  • je opgebouwde Fiscale Oudedagsreserve (FOR)
  • je stakingswinst na het beëindigen van je bedrijf

Belangrijk om te weten

  • Meer inleggen in je ZZP Pensioen dan je fiscale ruimte is niet verstandig. Want het ‘meerdere’ mag je niet aftrekken en je moet hierover wel later belasting betalen.
  • Je betaalt wel belasting over de uitkeringen als je met pensioen gaat en jouw opgebouwde ZZP Pensioen laat uitkeren. Als je dat doet vanaf je AOW-leeftijd, dan is het belastingtarief lager dan ervoor.

Bereken wat je maximaal in kunt leggen

 Wil je toch meer inleggen dan de jaarruimte van dit jaar? Je mag nog gebruik maken van de jaarruimtes van 2013 tot en met 2019. In dat geval maak je ook gebruik van de reserveringsruimte

**Aan deze rekentool kunnen geen rechten worden ontleend. Voor een uitgebreide berekening van je maximale inleg kijk op de website van de belastingdienst.

Maximale aftrek berekend?

Dan kun je aan de slag. Stort niet in één keer een groot bedrag, maar verdeel jouw inleg over enkele maanden om zo risico te spreiden. En heb je nog een oude lijfrente? Vaak is die een stuk duurder dan het ZZP Pensioen. Dan levert overstappen naar het ZZP Pensioen flink wat op! Wil je hier meer over lezen? Op onze overstappenpagina vind je alles wat je moet weten.