Aftellen tot Brexit

09 June 2016

Aftellen tot Brexit

Ook deze maand kunnen we weer tevreden terugkijken op de beleggingen van het ZZP Pensioen. Vooral ons aandelenfonds groeide behoorlijk. Waarom dit is en wat we allemaal nog kunnen verwachten, leggen we graag uit.

Jaarruimte berekenen?

Wil je weten hoeveel je dit jaar voordelig in kunt leggen in je ZZP Pensioen? Bereken het nu!.

Bereken je jaarruimte

De cijfers die we onder ogen kregen van de week, waren dus over het algemeen positief. Ons aandelenfonds liet een behoorlijke stijging zien en ook ons langlopende obligatiefonds staat flink in de plus. Alleen het fonds met de opkomende economieën en bedrijfsobligaties daalde lichtelijk.

Hey big spender!
Dat de aandelen het goed hebben gedaan is vooral te danken aan de Amerikaanse consument die al een tijdje de juiste balans weet te vinden tussen sparen en toch ook lekker uitgeven. Deze consument is bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor onze stijging. Dat en het feit dat de valuta’s waar wij in beleggen in ons Global Equity fonds deels verzwakten (yen) maar het overgrote deel flink sterker werd (dollar en ponden) ten opzichte van de euro. De balans sloeg hiermee positief uit waardoor we over de hele linie een valutastijging hadden op onze hele portefeuille.

Onder water
De maatregelen van de Europese centrale bank om de rentes nogmaals te verlagen, die heeft nog steeds niet het gewenste effect. Ja, zonder deze maatregelen zouden we wel eens in een deflatieperiode kunnen zitten. Funest voor landen met grote schulden. Bij deflatie daalt namelijk de waarde van je bezittingen, terwijl je schulden gelijk blijven. Vergelijk het met de waardedaling van je huis. Heb je een lening van €300.000 en kun je maar €250.000 voor je huis krijgen, dan heb je een probleem. Die deflatie wil de ECB dus kost-wat-kost voorkomen. Maar de hoop dat bedrijven meer gaan lenen tegen deze lage rentes om vervolgens meer te investeren, die wordt geen werkelijkheid. Banken doen moeilijk en schonen hun eigen balans eerst op en veel bedrijven zitten nog steeds met een voorraadoverschot en zien geen reden om extra te investeren. In ons Global Interest fonds zie je het effect van de ECB-maatregelen wel heel goed terug. Dat is dan ook één-op-één te verklaren. De rente is gedaald en dus is de obligatie die we tegen een hogere rente hebben gekocht, meer waard.

Opkomende onrust
Onze Global Interest Plus fonds is een bonte verzameling van obligaties die allemaal redelijk los van elkaar presteren. Het is daarom moeilijk één lijn te trekken als we kijken naar het resultaat van dit fonds. Deze maand zien we een lichte daling. En die is vooral te wijten aan de onrust op zowel politiek als economisch vlak in landen als Brazilië en Mexico. Maar we beleggen ook in Europese bedrijfsobligaties (credits) en zij hebben geprofiteerd van de daling van de rente van de ECB en zijn dus gestegen in waarde. Amerikaanse credits zijn dan weer wel iets gedaald omdat de risicopremie op hun obligaties wat verhoogd is. Die risicopremie is een soort van vergoeding voor de belegger die het risico dat het bedrijf failliet gaat moet compenseren. En ja, in principe gaat het goed met de Amerikaanse economie, dus stelt die lichte verhoging ook niet veel voor.

Brexit
Wat ons bezighoudt, is dat we eigenlijk nog helemaal geen schommelingen zien die te maken hebben met het aanstaande referendum van Groot-Brittannië over wel of niet in Europa blijven. Eigenlijk gaat de markt er vanuit dat ze aan de overkant van de pond uiteindelijk niet weggaan. Dat betekent dus ook dat dit risico niet wordt meegenomen in de huidige koersen. Maar de gevolgen zullen fors zijn als dit wel zo is. En de Britse regering mag de hele maand niets meer zeggen om sturing te voorkomen. Vrij spel voor de antipartijen natuurlijk, die met name inzetten op de vluchtelingenproblematiek. Het zal dus spannend blijven tot en met de 23ste juni. Wat er precies gaat gebeuren als de Britten ons toch gaan verlaten, is moeilijk te zeggen. Maar dat weten we vast te vertellen in de volgende blog.

Paspoort

Peter Simonis, Senior Portfoliomanager en Mieke van Poll, communicatiespecialist ZZP Pensioen maken iedere maand deze blog. Heb jij vragen aan Peter, Mieke of aan een van onze andere experts? Vul dan contactformulier in.