Amerika's aandeel in het ZZP Pensioen

13 September 2016

Amerika's aandeel in het ZZP Pensioen

De rendementen staan opnieuw in de plus. En dat was ook gelijk het positieve nieuws voor vandaag. Want verder wijst niets erop dat dit zo blijft. Want als de economie in de VS beter wordt dan is dat niet goed voor de beleggingsresultaten. En als het met die economie slechter gaat, dan is dat óók niet goed voor de beleggingen. En dan hebben we het nog niet eens over Europa.

Onze aandelen in het Global Equity fonds laten een bescheiden plusje zien. Dit komt vooral omdat de centrale bank van de VS (FED) nog een keer heeft aangegeven de rentes niet heel snel te verhogen. Dat is voor onze fondsen vaak goed nieuws. Want een lage rente in Amerika brengt positieve effecten met zich mee. Denk aan lagere schulden voor de opkomende markten en een lagere olieprijs; allebei goed nieuws voor ons Global Interest Plus fonds. 

Bekijk hier wat voor rendement we halen op onze fondsen

Keynes en Friedman
Maar waarom wil de FED dan zo graag die rentes omhoog gooien? Dat heeft alles te maken met twee belangrijke theorieën. De bekende econoom Keynes schreef dat in goede tijden economieën een buffer op moeten bouwen voor slechte tijden. Dit doe je door geld uit de samenleving te onttrekken. Econoom Friedman vulde die theorie aan door te stellen dat er niet per se geld onttrokken hoeft te worden. Want ook door de rentes te verhogen, krijgt in dit geval de FED meer geld binnen om een buffer op te bouwen voor slechtere tijden. Zo voorkom je hoge pieken en diepe dalen en creëer je een zekerder klimaat voor beleggers, investeerders en bedrijven. Hoe zekerder zij zich voelen, hoe meer zij bereid zijn te investeren. En dat zorgt weer voor meer werkgelegenheid, hogere salarissen en rijkere consumenten. In onze eerdere blog gaven we al aan dat Amerikaanse consumenten verantwoordelijk zijn voor zo’n 70% van de economie, dus dat is best een nobel streven van de FED.    

Jaarruimte berekenen?

Wil je weten hoeveel je dit jaar voordelig in kunt leggen in je ZZP Pensioen? Bereken het nu!.

Bereken je jaarruimte

Langdurige recessie

Daar komt ook nog eens bij dat uit een studie van de FED in San Francisco is gekomen dat er weer een langdurige recessie aan kan komen. Op dit moment heeft de FED haast geen middelen om dan in te grijpen. Het is dus noodzakelijk en zeer gewenst om snel wat reserves op te bouwen. 

Lees meer over onze lifecycle en hoe de fondsen elkaar aanvullen

Europa
In Europa wordt al een tijdje ingegrepen en naast het feit dat ook die buffer leeg aan het lopen is, ontstaan meer en meer twijfels over of het wel helpt; al die stimulansen. Het lijkt een betere oplossing om per land te gaan hervormen. Belastingen verlagen zodat consumenten meer te besteden hebben bijvoorbeeld, maar ook de arbeidsproductiviteit stimuleren. Maar veel landen zitten daar niet op te wachten in verkiezingstijd. En zoals wel vaker is er geen eensgezindheid in Europa. Duitsland wil hervormen, maar landen als Italië reageren anders: 'Als we geen geld hebben, dan lenen we toch meer? De rente staat toch heel laag.' Wat dat betreft snijdt de ECB zich in zijn eigen vingers. Door de stimulans is het niet noodzakelijk voor landen om te hervormen. 

Rentestabilisator
Ons Global Interest fonds is deze maand in de min geëindigd, en daar zijn we eigenlijk wel blij mee. Vorige maand vertelden we al: eigenlijk zouden de obligaties moeten dalen als de aandelen stijgen. Maar daar was vorige maand geen sprake van. Door alle ingrepen is de economie haast niet meer te voorspellen. Maar als alles gaat zoals het moet gaan, moet dit fonds juist een tegenbeweging laten zien. Dit om klappen op te vangen in de laatste paar jaar van jouw opbouwperiode. Want stel dat de aandelen het toevallig die jaren heel slecht doen, dan verlies je die laatste cruciale jaren veel geld. Doordat we in die periode ook flink in de obligaties zitten, vangen we dat probleem op. Want ook wanneer je een uitkering aankoopt ben je erg afhankelijk van de rente. De obligaties zorgen ervoor dat je dan een goede buffer opbouwt, zodat je minder last hebt van de lage aandelenkoersen. 

Lees alles over onze rentestabilisator

Vooruitblik
Ook volgende maanden zullen de centrale banken  een belangrijke rol blijven spelen. De markten gaan er namelijk van uit dat zij blijven stimuleren en de koersen blijven ondersteunen. Dat er hiermee verschil ontstaat tussen koersen en de onderliggende economische ontwikkelingen is bekend. Met een onderliggend toekomstig rendement van ca. 4% zijn aandelen namelijk niet goedkoop. De koersen geven dus geen realistisch beeld van de economie. Maar het blijft de financiële markt: er zijn zoveel factoren die van invloed zijn op de koersen, het is altijd afwachten wat doorslaggevend gaat zijn. Zo lang de centrale banken blijven steunen, is er niets aan de hand.   

Paspoort

Peter Simonis, Senior Portfoliomanager en Mieke van Poll, communicatiespecialist ZZP Pensioen maken iedere maand deze blog. Heb jij vragen aan Peter, Mieke of aan een van onze andere experts? Vul dan contactformulier in.