Auto op de zaak? Leasen? Privéauto voor werk?

10 May 2017

Auto op de zaak? Leasen? Privéauto voor werk?

Grote kans dat je als zelfstandige honderden of duizenden kilometers per jaar rijdt. Het mooie, je kunt profiteren van financiële voordelen door jouw auto ‘op de zaak’ te zetten, een privéauto zakelijk te gebruiken of te leasen.

Vooropgesteld, het verschilt per zelfstandige welke van de drie opties de meest gunstige is voor zakelijk rijden – ritten die je voor het werk maakt. Voordelen hangen onder meer af van inkomen, het type auto, CO2-uitstoot of het aantal gereden kilometers privé en zakelijk. Leg overwegingen altijd voor aan jouw boekhouder om tot de beste keus te komen. Zowel als je een auto hebt of van plan bent er een te kopen. En, niet onbelangrijk, houd precies bij hoeveel kilometer je rijdt voor werk en privé om voordelen te verzilveren.   

Zakelijk rijden met een privéauto
Voor zowel de inkomstenbelasting als btw moet je als zelfstandige een keus maken: de auto op de zaak zetten of met de privéauto zakelijk rijden. Verschil: aftrek van kosten. Als ondernemer mag je € 0,19 per kilometer declareren bij jouw bedrijf voor zakelijke ritten met de privéauto, mits de kilometerregistratie zorgvuldig bijgehouden is. Dat kun je op papier doen of met een app met het keurmerk Ritregistratiesystemen. TrackJack bijvoorbeeld. In zo’n registratie staan alle ritgegevens. Zowel zakelijk als privé. Je trekt de vergoeding voor zakelijke kilometers dan van de belasting af. Als je de privéauto voor werk gebruikt kun je ook de btw op onderhoud en brandstof terugvragen voor het zakelijke deel. Dit voordeel kan soms oplopen tot honderden euro’s per jaar. Let wel, alleen kosten voor zakelijk rijden zijn aftrekbaar, privé niet. Bij aankoop van een privéauto kun je als ZZP’er de btw niet aftrekken. Ook niet als je al een auto had en die op de zaak wilt zetten.

Auto van de zaak voor ZZP’ers
De Belastingdienst verplicht ondernemers die minder dan 500 kilometer per jaar privé rijden de auto op de zaak te zetten. Als zelfstandige mag je dan alle zakelijke kosten aftrekken van de belasting. Zoals de aanschafprijs en afschrijvingskosten van de auto. Maar ook kosten voor brandstof, parkeren, onderhoud en verzekeringen. Je betaalt bijtelling als je met de auto van de zaak meer dan 500 kilometers privé rijdt. Het percentage bijtelling - tussen de 4% en 22% van de cataloguswaarde - hangt onder meer af van de CO2-uitstoot van jouw auto en het soort brandstof. Hoe groener, hoe lager het percentage en bedrag waarover je inkomstenbelasting betaalt. Je kunt ook kiezen voor een vast percentage bijtelling van 2,7%. De bijtelling is nul als uit je rittenregistratie blijkt dat je minder dan 500 privékilometers aflegt met de auto van de zaak. Voor auto’s ouder dan 15 jaar geldt een hogere bijtelling.  

Als ondernemer auto leasen?
Net als werknemers in vaste dienst kun je als zelfstandige een auto leasen. Een optie als je als startend ondernemer bijvoorbeeld nog geen grote investeringen kunt doen. Of de auto slechts af en toe nodig hebt. Let wel, ook met een leaseauto betaal je bijtelling. Je kunt kiezen uit meerdere leaseconstructies.

  • Bij operationeel lease betaal je voor gebruik en maandelijks btw, maar je bent geen eigenaar en niet verantwoordelijk voor onderhoud en beheer. Aan het eind van de overeenkomst kun je de auto teruggeven, de leaseperiode verlengen of de auto voor een bepaald bedrag overnemen. Voordelen: rijden in een nieuwe auto, duidelijkheid over termijnbedrag,  geen kosten voor aanschaf, reparaties, afschrijving en vervangend vervoer. Nadeel: hoger maandbedrag dan eigen auto. 
  • Bij financial lease ben je als zelfstandige wel verantwoordelijk voor bijvoorbeeld onderhoud en verzekeringen. Je bent aan het eind van het contract bovendien eigenaar van de auto. De auto maakt deel uit van je eigen vermogen waardoor je recht hebt om aftrekposten als investeringsaftrek, afschrijving en renteaftrek. Vraag dit altijd na bij je boekhouder.
  • Shortlease, de naam zegt het al, is interessant als je de auto minder dan een jaar nodig hebt. Voor een tijdelijke opdracht buiten fietsafstand bijvoorbeeld.

Als zelfstandige reizen met de trein
Als ZZP’er kun je natuurlijk ook reizen met de trein. Voordelen: geen files en parkeerzorgen, 6% btw aftrekbaar, werken tijdens reistijd, milieuvriendelijker. Nadeel is dat je niet overal met het openbaar vervoer kunt komen, er vertragingen zijn en reizen doorgaans meer tijd kost dan de auto. Met de NS Business Card kun je als ondernemer gebruikmaken van trein, bus, metro, tram en OV-fiets.