Beleggen in december

30 December 2015

Beleggen in december

De beleggingswereld staat nooit stil. En elke beweging heeft invloed op jouw inleg in je ZZP Pensioen. Daarom willen we je vanaf nu vaker bijpraten en uitleg geven over de wereld van aandelen en obligaties.

Europa

We beginnen dichtbij huis: Europa. Want de Europese Centrale bank zorgde voor heel wat onrust begin december. De ECB koopt sinds maart voor 60 miljard per maand (staats)obligaties van Europese landen. En dat heeft nogal wat consequenties. De bedoeling van de ECB is financiële instellingen hiermee meer ruimte te geven zodat deze weer kredieten aan bedrijven gaan verstrekken. Op deze manier wordt de motor van de economie gestimuleerd. Een ander voordeel is dat door het opkopen van Europese staatsobligaties de  rente hiermee daalt en lidstaten goedkoper kunnen lenen waardoor ze meer te besteden hebben en overheidstekorten dalen. Dat zou moeten bijdragen aan een grotere koopkracht en dus een gezondere economie. 

Snelle reacties

Maar een nadelig bijeffect is dat deze maatregelen de markten beïnvloeden. Direct doordat de ECB obligaties opkoopt en hiermee de koers beïnvloed. Indirect omdat de ECB met deze actie min of meer zegt: zonder onze hulp houden we de economie niet gezond. De laatste maanden reageren beleggers vaak erg sterk op wat de ECB zegt en hoe ze dat zeggen. Dat was deze keer niet anders. In de aanloop naar het besluit van de ECB was de verwachting van beleggers heel hoog. En hoewel het opkoopprogramma is verlengd, bleef de omvang van de steunaankopen hetzelfde. Dit viel beleggers behoorlijk tegen.  Direct na de aankondiging van deze maatregel daalden de koersen van Europese aandelenbeurzen snel en liep de rente op staatsobligaties op. 

Amerika

Vanaf dat moment is reikhalzend uitgekeken naar de persconferentie van de FED, de Amerikaanse centrale bank. Zij maken tijdens de conferentie bekend of ze de rente gaan verhogen of niet. De verwachting is dat ze dit wel gaan doen. Dat is gelijk een verschil tussen de ECB en de FED. In Amerika besteden ze veel aandacht aan niet alleen naar wat de centrale bank doet maar ook aan de uitleg eromheen. Zo proberen ze voordat ze een maatregel aankondigen al maanden voor te bereiden door mondjesmaat uitspraken te doen zodat beleggers zich kunnen voorbereiden op wat komen gaat. Dat moet hevige reacties zoals die van vorige week in Europa, voorkomen. Maar als de FED toch besluit de rentes niet of niet voldoende te verhogen, zal een dergelijke reactie niet uitblijven. Want de markt heeft al geanticipeerd op een aanzienlijke stijging. Voldoet de FED niet aan de verwachtingen, dan kan dit weer een groot effect hebben op de beurs. Niet alleen omdat de rentes laag blijven, maar ook weer omdat de FED dan indirect zegt: ook bij ons gaat het economisch nog niet goed als we willen. In beide gevallen zie je dus dat vooral het waarom het ingrijpen van de centrale banken op de economie een doorslaggevend effect heeft.