Beleggingen februari 2018

15 February 2018

Beleggingen februari 2018

Januari was een goede beleggingsmaand. Maar in februari daalden de koersen. Wat is er aan de hand?

Beurzen kenden lange tijd rust

De afgelopen jaren waren de beleggingskoersen wereldwijd redelijk stabiel. Geen hoge pieken of diepe dalen maar een mooie geleidelijke groei. De centrale banken drukten de rente met hun opkoopprogramma’s en bedrijven presteerden goed. Zelfs de Brexit en Trump veroorzaakten weinig rimpelingen. Beleggers zijn hiermee gewend geraakt aan de lage beweeglijkheid (volatiliteit) en zochten zelfs risicovolle beleggingsproducten op om hier meer geld dan gemiddeld aan te verdienen. Maar in februari was er een piek in de volatiliteit en gingen de beurzen wereldwijd enkele procenten naar beneden.

Verschillende oorzaken voor de daling

De arbeidsmarkt in Amerika was één van de aanleidingen: de lonen waren onverwacht flink gestegen. En dat zou de inflatie kunnen versterken omdat hogere loonkosten in de productprijzen worden verwerkt. De Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in Amerika, zou hierdoor misschien de rente sneller kunnen laten stijgen. Trumps belastingverlaging speelt ook een rol. Hierdoor wordt het begrotingstekort verhoogd. En moet de staat meer lenen: meer dan 1000 miljard. Er komen meer leningen op de markt. Om gekocht te worden moet de rente aantrekkelijk zijn. En daardoor stijgt de rente. Dat betekent hogere kosten voor bedrijven die geld willen lenen. Hoge inflatie en hoge rente maakt aandelen minder aantrekkelijk voor beleggers. En daarom daalden de koersen. Hiernaast was er nog een (meer technische) oorzaak. Door de piek in volatiliteit stapten beleggers massaal uit de risicovolle beleggingsproducten die hadden ingezet op de lage volatiliteit. Dat veroorzaakte een kettingreactie.

Gevolgen voor de ZZP Pensioen beleggingsfondsen

Ons aandelenfonds, het Equity SRI fund zal enkele procenten moeten prijsgeven in februari. Ook het interest fund laat een stevige veer; als de rente stijgt, dan dalen de koersen van obligaties. Het interest plus fund blijft nog stabiel, met name door de Europese bedrijfsobligaties die het nog goed doen.

En nu?

Zet deze koersdaling door? Fundamenteel is er niets aan de hand. De belastingverlaging van Trump zal de economie in de VS verder stimuleren en ook de economische cijfers vanuit Europa en China zijn prima. Hoewel veel goed nieuws al is ingeprijsd, zijn we zeker niet negatief over aandelen. Er wordt verwacht dat Jerome Powell het beleid van Janet Yellen als voorzitter van de Federal reserve zal voortzetten. Dus forse renteverhogingen worden niet verwacht, al zal wel goed worden gelet op de ontwikkeling van de inflatie. De verkoop van de eerder genoemde risicovolle beleggingsproducten kan leiden tot wat korte termijn volatiliteit. Maar we zijn nog niet aangekomen op een keerpunt. 

 

Wie is Zenno? 

Zenno Cornelisse

Zenno Cornelisse, marketeer van het ZZP Pensioen, is zelf ondernemer en heeft een lange carriere in de financiële wereld. Hij weet inmiddels alles over zaken als beleggingsrisico's en geeft regelmatig presentaties over het ZZP Pensioen.