Bijkomen van de Britse kater

08 July 2016

Bijkomen van de Britse kater

Twee weken geleden vreesden we met grote vrezen voor de maandelijkse resultaten van onze fondsen. Brexit was niet ingecalculeerd in de markt en dus veroorzaakte het aanstaande vertrek van de Britten uit de EU voor onzekerheid op de markten. Die onzekerheid is écht niet verdwenen, maar de rendementen zijn ondanks alles positief. Iedereen met een ZZP Pensioen kan er deze maand toch weer wat bijschrijven. Hoe dat kan? Dat lees je hieronder.

De eerste dagen na het referendum van de Britten, wisten de media van gekkigheid niet waar ze de ruimte vandaan moesten halen om te kunnen schrijven over dit toch wel onverwachte besluit van de Britse bevolking. De pond daalde tot aan een niveau van begin jaren 80, de koersen over de hele wereld zakten met recordaantallen en politici traden af. Kortom: chaos. Hoe het dan toch kan dat nu, zo’n twee weken later, de schade in de beleggingswereld allemaal wel mee lijkt te vallen? 

Lees ook onze blog die we vlak na Brexit schreven

Jaarruimte berekenen?

Wil je weten hoeveel je dit jaar voordelig in kunt leggen in je ZZP Pensioen? Bereken het nu!.

Bereken je jaarruimte

Het enige fonds dat een klein verlies laat zien is logischerwijs het Global Equity fonds. Logisch omdat aandelen het meest last hebben van onzekerheid. Wanneer beleggers het gevoel hebben dat er een recessie aankomt of een politieke crisis er één in de hand kan spelen, doen ze graag hun risicovolle aandelen van de hand. Deze ruilen ze dan liever om voor obligaties die minder opleveren, maar ook veel minder risico met zich meebrengen. Aan het einde van de looptijd ben je als koper van een obligatie ten minste verzekerd van je inleg. Die veiligheid heb je bij een aandeel allerminst. En ja, die politieke crisis die een recessie in de hand zou kunnen werken, kwam er deze maand in de vorm van Brexit. Maar het vertrouwen in het beleid van de verschillende centrale banken van onder meer Europa, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, is zo groot dat beleggers minder bang zijn voor een aanstaande recessie. En de olieprijzen ondersteunen hun mening. De grondstofprijzen zijn vaak een uitstekende indicator van de stand van de wereldeconomie. Als deze prijzen gelijk blijven zoals nu of stijgen, dan is dit een goed teken. Dalen de olie- en goudprijzen, dan kan dat wijzen op een recessie. In tegenstelling tot de aandelen is de rente momenteel zo extreem laag dat deze wel degelijk wijst naar een aanstaande recessie. Toch kijken beleggers hier minder naar omdat deze rente wordt beïnvloed door het beleid van de centrale banken.

Bekijk hier wat doorgaans voor rendement halen op onze fondsen

Brexit overheerst de wereldeconomie

Ons Interest Plus fonds wat bestaat uit bedrijfsobligaties uit Europa en Amerika en obligaties van opkomende economieën laat deze maand zelfs een uitstekend rendement zien. Dat komt aan de ene kant omdat de Fed heeft aangegeven hun rentebeleid (het verhogen van de rente) te vertragen door Brexit. Dat betekende dat de rente in Amerika, als laatste van de grote economieën, nu ook naar een record dieptepunt is gedaald.  De daling van de rente betekent dat de obligaties in de VS meer waard worden. En ook belangrijk: de obligaties van de VS leveren door de lage rente naar de toekomst toe minder op en als resultaat zijn de obligaties van de opkomende economieën interessanter. Hiernaast zie je in dit fonds ook duidelijk de effecten van het opkoopbeleid van de ECB. Sinds een paar maanden kopen ze ook, als onderdeel van het opkoopprogramma, bedrijfsobligaties in Europa waardoor deze meer waard worden. 

 

Grootse stijging obligaties
Ons Interest fonds, dat bestaat uit langlopende staatsobligaties, is bijna 8% gestegen. Niet gek want de rente is historisch laag. Moest je vorige maand al bijbetalen voor een Duitse staatsobligatie, deze maand komen ook de Nederlandse obligaties met een negatieve rente. Daarnaast is ook in de VS de rente verder gedaald zoals je hebt kunnen lezen. De slechte berichten over de arbeidsmarkt gepaard met de gevolgen van de Brexit is hier de voornaamste reden van. De voorspelde groei in de VS kan hierdoor namelijk een tik oplopen. 

Lees meer over onze lifecycle en hoe de fondsen elkaar aanvullen

What’s next?
Op dit moment is niets met ratio te voorspellen. Het renteniveau en de aandelenkoersen vertellen normaal gesproken hetzelfde verhaal. Nu zegt de rente: we stevenen af op een recessie terwijl de aandelenkoersen een positiever beeld laten zien. Beleggers van instellingen die moeten beleggen, zoals pensioenfondsen, breken daarom hun hoofden over of ze moeten kiezen voor deze extreem lage rentes of toch moeten inzetten op de risico’s van een aandeel. Want er liggen heel  wat risico’s en uitdagingen op de loer. Denk aan een volgend land dat wellicht vertrekt uit de EU, de komende onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk en de slechte situatie in de bankensector in Italië. Maar hoe waarschijnlijk is dit allemaal? Er zijn behoorlijke drempels voor landen om uit de EU te stappen, de voordelen van handel met elkaar zijn bekend en we hebben in Europa een bankenunie opgericht. Zo zijn er heel wat ontwikkelingen die spelen, de wereld zet zich schrap en wij houden het voor je in de gaten. 

Paspoort

Peter Simonis, Senior Portfoliomanager en Mieke van Poll, communicatiespecialist ZZP Pensioen maken iedere maand deze blog. Heb jij vragen aan Peter, Mieke of aan een van onze andere experts? Vul dan contactformulier in.