Brexit: de gevolgen

24 June 2016

Brexit: de gevolgen

Het stof is nog niet gedaald, maar de eerste toekomstvoorspellingen over Brexit worden al gedaan. Hoe reëel zijn deze? En wat heeft deze zet van het Verenigd Koninkrijk voor invloed op onze ZZP Pensioenfondsen?

Allereerst moet duidelijk zijn: dit gaat om een politieke crisis. Natuurlijk, de financiële markten reageren heftig op de redelijk onverwachte uitslag. Zeker omdat beleggers stiekem rekenden op een storm in een glas water. De Britten zouden uiteindelijk wel blijven, was de heersende gedachte. Maar uiteindelijk heeft Brexit vooral politiek gezien enorme consequenties. Daarover later meer. Eerst de invloed op onze eigen fondsen.

Jaarruimte berekenen?

Wil je weten hoeveel je dit jaar voordelig in kunt leggen in je ZZP Pensioen? Bereken het nu!.

Bereken je jaarruimte

Wat heeft Brexit voor directe consequenties op onze fondsen?

Ons Global Equity Fonds gaat dalen. Daar kun je bijna wel blind vanuit gaan. De Europese markten openden vandaag, de dag van Brexit, al met een verlies van 8% tot 10%. Dit komt met name vanuit de toegenomen onzekerheid en de verwachte terugval in economische groei. Deze verliezen zullen vermoedelijk wel wat teruglopen en ook onze aandelen in dollars zullen wat tegenwicht bieden aan de grote verliezen. De VS heeft als regio minder last van deze Brexit en de helft van onze aandelen zijn in dollar genoteerd die enorm aantrekt vanwege deze politieke crisis in Europa. De dollar is dan ook 4% gestegen, deze eerste Brexitdag. Toch zal deze stijging waarschijnlijk te weinig tegenwicht bieden om ons aandelenfonds met een positief of zelfs maar neutraal resultaat te laten eindigen deze maand. 

Handelsovereenkomsten opnieuw bekijken

Hetzelfde verhaal gaat op voor ons  Global Interest Plus fonds. De obligaties in bedrijven zullen minder waard worden door de toegenomen onzekerheden in de financiële markt en het economische klimaat . Alle handelsovereenkomsten met het Verenigd Koninkrijk zullen namelijk opnieuw moeten worden bekeken. Daarnaast zullen beleggers minder geneigd zijn om te investeren in de obligaties van de opkomende landen, die toch altijd wat onzeker zijn. De  opgelopen dollar helpt hun positie ook al niet hierbij. 

Politieke crisis

Interessant is de ontwikkeling van de staatsobligaties van Global Interest fonds. Aan de ene kant zullen beleggers massaal hun heil vinden in Duitse staatobligaties, ondanks de negatieve rente. Niets veiliger dan Duitsland op het moment. Aan de andere kant zal Brexit hoogstwaarschijnlijk zorgen voor een domino-effect aan politieke issues. Populistische partijen grijpen Brexit massaal aan om hun standpunten kracht bij te zetten. Dat betekent dat de politieke situatie in Europa meer onder druk komt en hiermee de status van Zuid Europese landen. Daarnaast is het spannend wat Schotland gaat doen. Al eerder was dit land geneigd om uit het Verenigde Koninkrijk te stappen. Nu het VK heeft besloten uit de EU te stappen, gaat Schotland (en ook Ierland) voor een tweede referendum om alsnog zelfstandig te worden. Het vermoeden is dat zij zich dan opnieuw aan gaan melden voor een EU-lidmaatschap. Prima oplossing zou je denken, ware het niet dat iedere Europese Lidstaat hiermee moet instemmen. En de kans bestaat dat Spanje dit niet gaat doen. In Spanje speelt namelijk iets soortgelijks. Catalonië strijdt al jaren voor onafhankelijkheid en wil zich daarna opnieuw aanmelden voor de EU. Een scenario waar Spanje absoluut niet aan mee wil werken. Het is allemaal onbekend terrein en politiek chaotisch op dit moment. 

Eerste conclusies

Rustig blijven is het devies. Voordat alle consequenties duidelijk zijn van Brexit, zijn we jaren verder. Alle partijen  zullen opnieuw aan de onderhandelingstafels moeten gaan zitten en hebben er allemaal belang bij dit tot een goed einde te brengen. Zeker het Verenigd Koninkrijk zal, willen ze de negatieve gevolgen beperken, genegen zijn een goede uitgangspositie neer te zetten. Daarbij kan het zomaar zo zijn dat zij, net als niet EU-landen Noorwegen en Zwitserland, nog steeds aan heel veel regels van de EU gaan voldoen. Hiernaast zullen centrale banken wereldwijd hun beleid aanpassen aan deze situatie. De aandelenkoersen zullen zeker nog veel schommelen vanwege de vele onrust in het politieke landschap, maar dat is meer gedreven vanuit sentiment dan vanuit achterliggende fundamenten. Hoe dan ook, op het moment is er geen peil te trekken op de financiële zomer en nazomer. Maar we houden jullie op de hoogte

Paspoort

Peter Simonis, Senior Portfoliomanager en Mieke van Poll, communicatiespecialist ZZP Pensioen maken iedere maand deze blog. Heb jij vragen aan Peter, Mieke of aan een van onze andere experts? Vul dan contactformulier in.