Cold Turkey afkicken

11 October 2016

Cold Turkey afkicken

Als je kijkt naar de hoogte van rendementen, zou je niet verwachten dat er zoveel aan de hand is. Ze zweven allemaal zo’n beetje rond de nul. Maar wat blijkt: de belegger houdt zijn adem in. Hij wacht op Trump, het monetaire beleid van de EU en natuurlijk de Deutsche Bank.

Wat op dit moment een grote invloed heeft op het Global Equity Fonds is, zoals we al eerder schreven, het beleid van de centrale banken. Aan de zijlijn speelt nog een aantal zaken. Bijvoorbeeld hoe het met de banken is gesteld, met de Deutsche Bank voorop. Deze megabank heeft het zwaar te verduren na een boete in de VS voor meerdere wanpraktijken. Ineens kon de grote Duitse reus 14 miljard van haar vermogen aftrekken en is de vraag of de altijd zo solide bank voldoende kapitaal heeft voor verdere  tegenslagen. Dat de bank echt omvalt, dat denkt niemand. Maar het redden van een bank met een balans van 1800 miljard, dat is nog niet zo makkelijk. Onder de oppervlakte zit dan ook een ander probleem. Want normaal gesproken zou een boete van 14 miljard wel pijn doen, maar niet fataal moeten zijn. 

Bekijk hier wat voor rendement we halen op onze fondsen

Verdienmodel
Wat is er dan aan de hand? Het verdienmodel van alle banken staat onder druk. Ook die van de Deutsche. Banken verdienen geld op twee manieren. Door (spaar)geld van consumenten en bedrijven voor een lange periode uit te lenen  aan bedrijven (kredieten) en hypotheken te verstrekken. Hiernaast lenen zij geld op kapitaalmarkten en zetten dit weer uit, dit noemen we leverage. Probleem is dat met de huidige rente geen droog brood te verdienen is en voor hypotheken de banken een behoorlijke buffer (kapitaaleisen) vanuit de Europese toezichthouder moeten aanhouden. Het verdienmodel van de banken dunt door de lage rente en de opgeschroefde eisen behoorlijk uit. 

Jaarruimte berekenen?

Wil je weten hoeveel je dit jaar voordelig in kunt leggen in je ZZP Pensioen? Bereken het nu!.

Bereken je jaarruimte

Stoplichten
Door de problemen waar de Deutsche Bank mee kampt, worden de kritische geluiden over het beleid van de toezichthouders steeds luider. Regels, prima, maar bereik je er echt mee wat je wilt: stabiliteit? Een veel gebruikte beeldspraak is dat er op elk kruispunt stoplichten worden gezet.  Dan heb je wel alles onder controle, maar niemand kan meer rijden. 

Lees meer over onze lifecycle en hoe de fondsen elkaar aanvullen

Verslaafd
Een ander beleid, dat van de Europese Centrale Bank, kampt ook met de nodige kritiek. Dit beleid heeft effect op ons Global Interest Fonds. Al een tijdje luidt de vraag of het wel verstandig is van de ECB om constant staatsobligaties op te kopen om op die manier de economie te blijven stimuleren. Japan probeert op eenzelfde manier al jaren hun economie terug op de rit te krijgen en vraagt zich hardop af wat het effect is geweest. En de vraag stellen is hem vaak beantwoorden: de huidige stimuleringsmaatregelen (zoals staatsobligaties opkopen) zorgen niet voor duurzame economische groei. Maar wat dan? Als de ECB stopt met geldinjecties, wat gebeurt er dan? De beleggerswereld is langzaam maar zeker zwaar verslaafd geraakt aan de shotjes geld die de ECB hen regelmatig toestopt. Cold turkey stoppen met die toevoer zou voor veel onzekerheid zorgen. En we weten onderhand: onzekerheid is funest voor de koersen. 

Trump
Maar niet alleen in Europa is het onrustig. Het Global Interest Plus Fonds blijft immers ook hangen rond de nul. Dat ligt mede aan Amerika, waar beleggers met samengeknepen billen wachten op midden november. Want dan weten ze eindelijk of Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Trump heeft nogal wat plannen op economisch vlak. Zo is hij tegen vrijhandelsverdragen, wat betekent dat hij import en export behoorlijk aan banden wil leggen. Alles moet in Amerika geproduceerd en verkocht worden. Maatregelen als deze kunnen leiden tot een ware handelsoorlog. Trump zorgt dus óók voor heel wat onzekerheid. Echt rustig wordt het nooit in beleggersland. En gelukkig weten degenen die zich daarmee bezighouden heel goed hoe ze met dit soort schommelingen om moeten gaan. Want pensioenbeleggen, dat doe je voor de lange termijn.

Lees in onze blog van februari hoe pensioenbeleggers met onzekerheden omgaan  

Paspoort

Peter Simonis, Senior Portfoliomanager en Mieke van Poll, communicatiespecialist ZZP Pensioen maken iedere maand deze blog. Heb jij vragen aan Peter, Mieke of aan een van onze andere experts? Vul dan ons contactformulier in.