De gulden middenweg?

07 March 2017

De gulden middenweg?

Waar we vorige maand nog berichtten over dalende obligatiekoersen en magere winsten bij de aandelen, plussen we deze maand heel wat af. En jawel, hoofdrolspeler hierbij blijft de Amerikaanse president. Maar ook ons eigen Europa draagt een steentje bij.

De meningen zijn verdeeld over Trump en zijn plannen voor de economie. De  relatief behoudende belegger, zoals de Europeaan en de handelaar in obligaties, is niet blij met het geschreeuw van de nieuwe president. Met alleen maar leuzen als:  “we gaan alles weer maken wat kapot is”, laat je niet zien wat je nu echt gaat aanpakken. Maar de door sentiment gedreven beursbeesten  op de aandelenmarkt krijgen juist energie van de gepassioneerde Trump. Zij kunnen niet wachten op de fiscale stimulans die Trump in petto heeft voor de Verenigde Staten. Lagere belastingen! Meer koopkracht! Die economie komt helemaal goed.

Geld besparen??

In veel gevallen is het ZZP Pensioen goedkoper dan andere lijfrentes, bereken hier wat een ZZP Pensioen je extra kan opleveren

Bereken je voordeel

Dubbele winst
Deze twee sentimenten zie je goed terug in onze fondsen. Gek genoeg resulteren beide sentimenten  in zwarte cijfers. Het Global Equity fonds heeft een indrukwekkende 4,3% behaald en het Global Interest fonds herstelt zich van een diepe min en haalt afgelopen maand +2,69%.

Meer en minder
Hoe dat kan? Simpel. Aandelenbeleggers zien het glas halfvol en zijn positief over Trumps belastingplannen. Fiscale stimulans leidt tot hogere groei, wat leidt tot hogere winsten en dus hogere aandelenkoersen. De wat meer conservatieve beleggers zien nog altijd geen details, weten niet hoeveel van zijn plannen Trump door het Congres zal weten te loodsen en hoe de centrale bank van de VS gaat reageren. Zij kopen veiligere obligaties, waardoor de rente daarvan daalt. De obligaties van vorige maand met een hogere rente, zijn hierdoor in een keer meer waard geworden. En dat zie je terug in de cijfers.

Bekijk hier wat voor rendement we halen op onze fondsen

Inflatie en inflatie
Wij, nuchtere Nederlandse pensioenbeleggers, horen meer bij die laatste groep en zijn relatief terughoudend. Sentiment en positivisme is leuk, maar moet aan het einde van de rit wel worden onderbouwd met echte plannen. Wij kijken naar plannen die duurzaam zijn,  structureel iets aanpakken en iets toevoegen. Wat we op dit moment wel zien, is dat de economie aantrekt. Ondernemers zijn positief, wat niet per se een voorbode is voor een verder groeiende economie. Het nadeel is namelijk dat hierdoor ook de inflatie stijgt. In principe is inflatie geen probleem. Immers, dezelfde productie levert meer op, waardoor bedrijven meer winst maken, waardoor ze het loon kunnen laten stijgen met als gevolg dat de koopkracht behouden blijft. Alleen de huidige inflatie komt met name voort uit stijgende grondstofprijzen. Deze prijsstijgingen zijn nogal aan verandering onderhevig, zoals we zelf regelmatig aan den lijve ondervinden als we met onze auto aan de pomp staan.

Welvarend Duitsland
Ook in Europa is er sprake van een groeiende economie en  inflatie. Maar toch biedt dat niet genoeg vertrouwen voor de beleggers.  Oplopende inflatie betekent namelijk  stijgende prijzen en dit leidt tot hogere looneisen.  Vanwege de stijgende loonkosten verhogen bedrijven hun verkoopprijzen nog verder  waarmee de concurrentiepositie onder druk  komt.  Dat is precies wat er nu in Duitsland gaande is. Het beleid van de Europese Centrale bank is voor welvarende landen zoals Duitsland op dit moment funest. Oververhitting dreigt en dus het laatste wat Duitsland in tijden van lage rente nodig heeft, is een kapitaalinjectie.

Draghi’s  keuze
Maar die kapitaalinjectie krijgt onze buren wel. Want de ECB koopt, onder leiding van Draghi,  staatsobligaties op en houdt op die manier de rente laag. Nu is afgesproken dat de ECB van alle Eurolanden staatsobligaties moet opkopen naar rato van wat ze bijdragen aan Europa. En laat juist Duitsland nu heel veel bijdragen aan Europa…
Stoppen met deze injecties is vrijwel onmogelijk. De landen in Zuid-Europa hebben nog steeds hoge (staats)schulden en de economie lijkt daar nog niet aan te trekken. Een hoge inflatie kunnen ze goed gebruiken omdat hun schulden hierdoor minder waard worden.

De crisis is toch voorbij?
En dat beleid specifiek gericht op de Zuidelijke Europese landen is Duitsland al een tijdje beu.  Onze oosterburen willen een beleid dat past bij  een welvarende economie. En niet een beleid dat gericht is op het stimuleren van groei. Zoals blijkt, is er nog altijd een gapend gat in Europa en de onvrede groeit. Het wordt daarom steeds belangrijker dat we oplossingen gaan vinden voor onze problemen. Zeker nu in Frankrijk ook geluiden klinken voor een Frexit. Anti-Europeaan Le Pen doet het goed in de peilingen en dat geldt voor wel meer populisten in Europa.

Conclusie: hoe goed we het ook doen op economisch gebied, het is de politiek die (steeds meer) een bepalende stem heeft in beleggersland. En laat de politiek vaak nog grilliger zijn dan de financiële markten.

Lees alles over onze rentestabilisator

 

Paspoort

Peter Simonis, Senior Portfoliomanager en Mieke van Poll, communicatiespecialist ZZP Pensioen maken iedere maand deze blog. Heb jij vragen aan Peter, Mieke of aan een van onze andere experts? Vul dan ons contactformulier in.