De plannen van Trump

08 December 2016

De plannen van Trump

De verkiezingen van Amerika domineren wederom deze blog. Want een kleine maand na de onverwachte verkiezing van Trump is het wel duidelijk: de Verenigde Staten drukken nog steeds een grote stempel op de wereldeconomie.

Die stempel zien we allereerst terug op ons Global Equity Fonds. We zitten deze maand flink in de plus en dat komt vooral door Trump. Want hij heeft beloofd veel te gaan investeren in de economie en de belastingen te verlagen. Hij wil meer banen creëren. Dat moet zorgen voor een nog krappere arbeidsmarkt wat op zijn beurt weer hogere lonen veroorzaakt. De consumenten krijgen zo nog meer te besteden, waardoor de economie van Amerika een boost krijgt. Niet gek dat de dollar is gestegen, met zo’n vooruitzicht. Maar in deze plannen schuilt ook een gevaar. De stijging van de lonen moet ergens vandaan komen. Bedrijven zijn dan meer geld kwijt  aan hogere lonen, waardoor hun winst niet stijgt. En een aandeel wordt nu eenmaal gewaardeerd op basis van de koers – winst verhouding. En niet op basis van de omzet. 

Bekijk hier wat voor rendement we halen op onze fondsen

Immigranten voor een beter Amerika
Daarbij roepen de plannen van Trump ook andere vragen op. Hij wil de infrastructuur, waaronder  de wegen en luchthavens vernieuwen. Het is  ironisch als je weet dat in de VS de infrastructuur slecht is met een reden, namelijk lage belastingen, waardoor weinig geld overblijft voor de infrastructuur. En de bouwsector heeft nu al moeite om mankracht te vinden. Ze  hebben de laatste jaren hiervoor moeten uitwijken naar immigranten. En dat is iets waar Trump niet op zit te wachten. 

Jaarruimte berekenen?

Wil je weten hoeveel je dit jaar voordelig in kunt leggen in je ZZP Pensioen? Bereken het nu!.

Bereken je jaarruimte

Einde van de iPhone?
De plannen van Trump om handelsbarrières in te  zetten zijn nóg belangrijker voor onze fondsen. Want dat heeft invloed op veel andere landen. Vooral Europa, de opkomende landen en enkele Aziatische landen zullen de gevolgen van dit besluit voelen. Maar wie het meeste hiervan zal merken is de Amerikaan zelf. Het heeft namelijk nogal wat voeten in de aarde om alles binnen de landsgrenzen te produceren. Neem de iPhone. Voordat dit boegbeeld van de huidige Amerikaanse economie in de handen ligt van de consument, maakt hij een hele wereldreis. Het overgrote deel van deze smartphone wordt als zoveel producten grotendeels geproduceerd in het buitenland.
En om alle onderdelen van de iPhone “100% Amerikaans” te maken zou Apple ongeveer 8 jaar bezig zijn. Tegen die tijd is Trump geen president meer. En stel, het lukt. Dan is het apparaat misschien wel 10% duurder. Of de Amerikaan daar blij van wordt? Of de aandelenkoersen dus zo vrolijk blijven stijgen onder Trump’s leiding, dat is maar de vraag. 

Sterke dollar
De dollar staat nu sterk. En dat heeft een nadelig effect op ons fonds van de opkomende markten, het Global Interest Plus fonds.  Want met dat fonds beleggen we in bedrijfsobligaties en obligaties van opkomende markten zoals Rusland en Brazilië. De verwachting van een hogere inflatie heeft geleid tot een stijging van de rente en dat heeft een nadelig effect op bedrijfsobligaties.  Opkomende landen hebben last van het aangekondigde heronderhandelen van de handelsverdragen en de sterke dollar. Deze landen hebben groeiende economieën, maar ook behoorlijke schulden. Die schulden zijn vaak in dollars en als de dollar stijgt, wordt deze schuld ook hoger waardoor de waarde van de obligaties dalen.

Europa
Over Europa schrijven we al maanden hetzelfde: het rommelt, populisme loert, de zuidelijke landen moeten hervormen maar willen niet en Duitsland groeit uit zijn jasje en heeft te veel spaargeld, te veel banen en heeft niets aan alle maatregelen van de Europese Centrale Bank. Nu Italië ‘nee’ heeft gestemd tegen de hervormingen die de afgetreden premier Renzi wilde invoeren, wordt de kloof tussen Noord- en Zuid-Europa alleen maar groter. Europa is gebouwd op solidariteit en daar betaalt onder andere Duitsland nu een hoge prijs voor. En het is afwachten hoe lang Duitsland dit nog volhoudt. 

Lees alles over onze rentestabilisator

 

Paspoort

Peter Simonis, Senior Portfoliomanager en Mieke van Poll, communicatiespecialist ZZP Pensioen maken iedere maand deze blog. Heb jij vragen aan Peter, Mieke of aan een van onze andere experts? Vul dan ons contactformulier in.