Geen zinderende zomer

13 June 2017

Geen zinderende zomer

Geen goede resultaten in ons aandelenfonds, maar wel kleine plusjes in onze andere twee fondsen. Is het vertrouwen in de economie toch weer minder aan het worden? Niet helemaal, maar Amerika drukt wederom haar stempel op het geheel. Door de sterkere euro en relatief zwakkere dollar, hebben we de lichtelijk positieve resultaten in ons aandelenfonds zien verdwijnen in de wisselkoers.

We lezen het iedere dag: Trump heeft het niet gemakkelijk. Hij staat onder druk en het valt hem tegen om zijn plannen door het congres te krijgen. En hoewel wij in  West-Europa dat helemaal niet zo erg vinden, heeft het zeker invloed op de markten. Want die plannen van Trump - het verminderen van de belasting, het afschaffen van Obamacare en het verminderen van de bureaucratie – zouden op de korte termijn heel wat economische groei kunnen opleveren. En die laat nu op zich wachten.

Risico’s van het vak?
En dat heeft als gevolg dat de dollar een stukje zwakker is geworden. Want de verwachting was, dat wanneer de plannen van Trump door zouden gaan, er groei zou ontstaan en de Amerikaanse centrale bank (FED) de rentes zou verhogen. Dat laatste is uitgesteld, wat ervoor zorgt dat de dollar gedaald is met 3,2%. En daar hebben we deze maand last van. Wellicht vraag je je nu af, waarom hebben ze dat risico niet afgedekt? Goede vraag. Voor de overige twee fondsen (Interest en Interest Plus) doen we dit zeker. Hoewel het heel duur is om een valutarisico te verzekeren, is het in het geval van obligaties redelijk noodzakelijk. Waarom? Nou vooral omdat de waarde van een valuta vrij grillig is. Schommelingen van 12% per jaar zijn niet uitzonderlijk. En obligaties zijn juist veel stabieler. Denk aan verschillen van 4 á 5%. Een positief resultaat kan dus met een kleine verandering in de wisselkoers helemaal verdwijnen.

Geld besparen??

In veel gevallen is het ZZP Pensioen goedkoper dan andere lijfrentes, bereken hier wat een ZZP Pensioen je extra kan opleveren

Bereken je voordeel

Volatiele valuta’s
Bij aandelen is dat heel anders. Ten eerste is er normaal gesproken een duidelijke relatie tussen wisselkoersen en aandelenkoersen. Wanneer de economie van een land groeit, stijgen de aandelenkoersen en wordt de waarde van de munt van het land sterker. Daarbij, de volatiliteit (zo noemen we die schommelingen) van aandelen  en  wisselkoersen zijn  vergelijkbaar. Deze maand is het wisselkoerseffect in ons Global Equity fonds wel erg prominent aanwezig. Dat komt doordat niet alleen de dollar maar ook de pond is gedaald in waarde.

Brexit: the sequel
En die pond dus. Die lijdt op het moment onder de verkiezingen. Want alhoewel Premier Theresa May opnieuw is verkozen voor een nieuw termijn, is ze de meerderheid in het Lagerhuis verloren. Dit betekent dat haar positie als sterke onderhandelaar met Europa onder druk staat . Want ja, als zelfs haar eigen volk niet achter haar staat, waarom zou Europa dan luisteren naar haar eisen? Die discussie zal deze maand ook weer oplaaien. Want de uitslag van de verkiezingen levert tot op heden nog meer onzekerheid op voor het Britse volk en hoe ze met Brexit om moeten gaan.

Bekijk hier wat voor rendement we halen op onze fondsen

Ondertussen: in Europa
In Europa lijkt het  weer wat beter te gaan. Maar door de enorme tegenstellingen blijft  het een fragiele situatie. Nu Frankrijk een president heeft verkozen die echt wil gaan inzetten op hervormen, heerst er wel meer optimistisme in de Europese lappendeken aan economieën. Maar dan hebben we nog Italië, Spanje en Griekenland: allemaal landen die er niet bepaald op zitten te wachten om structureel iets te veranderen aan hun economie. Wat dat betreft blijft alles onzeker. En dat zie je direct terug in ons Global Interest fonds, waarin we vooral beleggen in langlopende Europese staatsobligaties.

Zwoele zomer
De verwachting is dat deze zomer lang niet zo spannend gaat worden als de vorige. Ten eerste omdat er weinig spannends op de agenda staat, pas in het najaar weer met de Duitse verkiezingen en de op gang gekomen Brexit gesprekken. Maar ook: alle rampscenario’s die uitgekomen zijn (Brexit, Trump), hebben een veel minder groot effect gehad op de markt dan voorspeld. Er heerst meer en meer een “het komt wel goed” stemming. Of wij er ook zo tegenaan kijken is de vraag, maar hoe dan ook: we houden je op de hoogte!

Fijne zomer!

 

Paspoort

Peter Simonis, Senior Portfoliomanager en Mieke van Poll, communicatiespecialist ZZP Pensioen maken iedere maand deze blog. Heb jij vragen aan Peter, Mieke of aan een van onze andere experts? Vul dan ons contactformulier in.