Het is wachten op Japan

17 August 2016

Het is wachten op Japan

Een coup in Turkije, Brexit, de dreiging van Trump, bankencrisis in Italië, deflatie in Nederland: het is alles behalve een rustige zomer. Maar zien we dat terug in onze beleggingen? Integendeel. Alle fondsen sloten de maand juli af met een plus. We leggen hieronder uit waarom.

Vertrouwen in de centrale banken. Daar lijken we alles mee te kunnen samenvatten. Beleggers geloven dat de centrale banken in de wereld wel bijsturen en blijven stimuleren als er weer iets gebeurd. Niet gek, tot noch toe hebben zowel de Amerikaanse, Europese als Japanse bank de economie proberen te stimuleren. En tot op heden voelen beleggers zich comfortabel genoeg om aandelen te blijven kopen, wat de plus in ons Global Equity fonds, dat uit aandelen bestaat, fonds verklaart. 

Bekijk hier wat voor rendement we halen op onze fondsen

16 miljard voor opkomende economieën

Dat de emerging markets in ons Global Interest Plus fonds het zo goed doen, is weer omdat de Amerikaanse centrale bank (FED) heeft afgezien van het verhogen van de Amerikaanse rentes. Op dit moment is de Amerikaanse economie minder eenduidig positief dan verwacht. Plus de onzekere gevolgen van de Brexit heeft de FED doen besluiten  te wachten met verhogen. En dat heeft direct invloed op de obligaties van de opkomende economieën van vooral de BRIC landen (Brazilië, Rusland, India, China). Deze landen hebben ten eerste behoorlijke schulden in dollars. Een zwakkere dollar (vanwege de vertraagde verhoging) betekent een lagere schuld voor deze landen. En daarbij, zo lang de VS de rente niet verhoogt, stallen beleggers in hun zoektocht naar rendement maar al te graag hun geld (16 miljard de afgelopen maanden) in deze regio’s. De hoge rente op de obligaties van deze landen zijn een stuk interessanter voor beleggers, die rustig aan het wachten zijn totdat de FED haar rentes weer verhoogt. Het gevaar is wel  dat dit een tijdelijke opleving is. Zodra Amerika het beter gaat doen, en die verwachting is er, zal dat geld weer even snel verdwijnen bij deze landen. Er is dus geen sprake van een structurele investering in de opkomende economieën, maar een belegging verbonden aan verwachtingen omtrent ontwikkelingen in de ontwikkelde markten. 

Jaarruimte berekenen?

Wil je weten hoeveel je dit jaar voordelig in kunt leggen in je ZZP Pensioen? Bereken het nu!.

Bereken je jaarruimte

Hypothekendans

Dat brengt ons bij de VS. De onzekerheid over de economie is hier het grootst. De groei valt op dit moment wat tegen en ook de cijfers op de arbeidsmarkt waren niet geweldig. Maar in een  consumentengedreven land is een daling van de rentes vaak goed voor de koopkracht. Hypotheken kunnen in Amerika bijvoorbeeld zonder boete overgesloten worden. Dus een beetje lage rente is vaak een reden voor de gemiddelde Amerikaan om een bezoekje aan zijn bank te brengen om vervolgens te vertrekken met lagere maandlasten. Tel daarbij op dat de energie voor zijn airco en tv veel minder kost en hij minder hoeft te betalen wanneer hij zijn truck volgooit en het is duidelijk: de Amerikaan heeft weer meer te besteden. En aangezien de economie voor 70% draait op de uitgaven van de consument is het niet ondenkbaar dat die economie weer snel gaat groeien. 

Lees meer over onze lifecycle en hoe de fondsen elkaar aanvullen

Japan bezint
Maar de voornaamste reden dat ook de koers van ons Global Interest fonds is gestegen, is toch echt vanwege de ingrepen van de Europese Centrale Bank. En daar ligt wel wat gevaar op de loer. Doordat de ECB haar rentes blijft verlagen en obligaties van Europese landen en bedrijven blijft opkopen , worden de obligaties in ons fonds meer waard. Maar de vraag blijft of deze maatregelen ook daadwerkelijk een positieve invloed hebben op de economie van Europa. Draghi, de baas van de ECB heeft al vaak moeten uitleggen waarom hij voor dit beleid kiest. En nu is er een interessante ontwikkeling gaande. Japan heeft al veel langer een zelfde soort stimulerend beleid en begint zich nu hardop af te vragen of het eigenlijk wel zin heeft, al die maatregelen. Ze zijn zojuist begonnen met een  evaluatie van hun beleid  en de uitkomst hiervan zal de nodige consequenties hebben. Want wanneer Japan vraagtekens plaatst bij de effectiviteit van hun ingrepen, dan zal dit ook gelden voor de  ECB. De vraag is dan of hier langer mee kan worden doorgegaan. En dan hebben die beleggers niet meer dat heerlijke zachte vangnet als er iets gebeurt. De vraag is dan ook of beleggers te veel vertrouwen hebben in (de mogelijkheden van) de centrale banken. We zullen het de komende maanden zien: niets is te voorspellen! We houden  jullie op de hoogte.

 

Paspoort

Peter Simonis, Senior Portfoliomanager en Mieke van Poll, communicatiespecialist ZZP Pensioen maken iedere maand deze blog. Heb jij vragen aan Peter, Mieke of aan een van onze andere experts? Vul dan contactformulier in.