‘Het ZZP Pensioen biedt een prachtige oplossing voor een groeiend probleem’

25 November 2014

‘Het ZZP Pensioen biedt een prachtige oplossing voor een groeiend probleem’

Het ZZP Pensioen is er bijna en daar ben ik blij om. Hiermee worden namelijk twee belangrijke risico’s afgedekt: de oudedagvoorziening én het inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Dat laatste is in het bijzonder belangrijk voor ZZP’ers in de bouw.

Een blog door Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw

'Maar het is toch een pensioenregeling?’ Ik hoor het je denken. Natuurlijk, dat staat voorop, maar het ZZP Pensioen biedt daarnaast ook meer zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. Dit is wat deze regeling zo uniek maakt en zorgt dat het een prachtige oplossing is voor zelfstandigen in de bouw. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt namelijk steeds moeilijker voor de 80.000 ZZP’ers die werken in de bouw, hout en techniek. Was er voor de crisis nog zo’n 70 procent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, tegenwoordig is dat nog maar 55 procent. Een forse afname dus.

Streng beleid en enorme premiestijgingen
De afname in het aantal verzekerden heeft twee redenen. Allereerst loopt de bouwzelfstandige meer risico dan iemand op kantoor. Dat is niet zo raar. Maar verzekeraars vinden dit risico te groot, zeker bij ZZP’ers van 45 jaar en ouder. Verzekeraars worden daarom strenger in hun acceptatiebeleid, niet iedereen kan nog zomaar een verzekering afsluiten. Een tweede reden die samenhangt met de eerste reden, zijn de premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers in de bouw: die liggen namelijk hoger. Logisch, want we zijn het erover eens dat het risico ook hoger is. Een relatief hogere premie is ook niet erg. Wat wél erg is, is dat verzekeraars de afgelopen jaren hun premies met wel 40 tot 60 procent verhoogd hebben! Dat is wat mij betreft buiten alle proporties.

Twee vliegen in één klap
Zelfstandigen Bouw heeft samen met de andere ZZP-organisaties hard gewerkt aan een oplossing voor dit probleem binnen het ZZP Pensioen. Zodat ZZP’ers, in de bouw en in andere branches, vanaf 1 januari 2015 niet alleen een pensioen op kunnen bouwen, maar ook een buffer hebben bij arbeidsongeschiktheid. Twee vliegen in één klap dus!

En dat pensioen dan?
Stel, je bent stukadoor en je besluit om te starten met het ZZP Pensioen. Je spaart een aantal jaren en krijgt dan rugklachten. De diagnose is een hernia. Een operatie volgt en revalidatie kost misschien wel anderhalf jaar. Dit is natuurlijk geen ideale situatie, maar je kunt dan aanspraak maken op je ZZP Pensioen. Dat mag wanneer langdurige arbeidsongeschiktheid door een onafhankelijke arts wordt aangetoond. Langdurig betekent minimaal 1 jaar. Je kunt dan tijdelijk vooruit met het vermogen dat je al gespaard hebt. Misschien heb je een deel ervan ook voor arbeidsongeschiktheid gereserveerd. Het vermogen dat je overhoudt, blijft staan voor je pensioensopbouw. Houd er wel rekening mee dat je inkomsten voor je pensioenleeftijd lager liggen, omdat je je vermogen hebt aangesproken. Wanneer je genezen verklaard bent en weer geld gaat verdienen, kun je verder gaan met de opbouw van je ZZP Pensioen.