Interview Frank van Alphen - Garantiefonds

27 September 2018

Interview Frank van Alphen - Garantiefonds

Frank van Alphen is zelfstandig en onafhankelijk pensioenjournalist. Hij is sinds 2015 deelnemer aan het ZZP Pensioen en is ook lid van de deelnemersraad.
Samen met de deelnemersraad onderzoekt ZZP Pensioen de mogelijkheden van een garantiefonds. Hiermee wordt minimaal 80% van de hoogste waarde die je in je ZZP Pensioen hebt opgebouwd, gegarandeerd. Dus niet alleen wordt minimaal 80% van je inleg gegarandeerd. De garantie geldt ook voor de waarde die je met jouw inleg opbouwt.
Het onderwerp van het gesprek: kan een dergelijk garantiefonds meer ZZP’ers van een goed pensioen voorzien?

Veel ZZP’ers willen niet beleggen voor later. Zij zijn bang dat zij hun geld verliezen en aan het einde van de rit minder over hebben dan zij hebben ingelegd.
Hét doel van ZZP Pensioen is ZZP’ers helpen tegen lage kosten pensioen op te bouwen. Nu hebben we hiervoor beleggingsfondsen zonder garantie. Maar een garantie kan ZZP’ers met koudwatervrees voor beleggen helpen. We vinden het belangrijk dat zelfstandigen een goede oudedagsvoorziening opbouwen voor later. Daarom hebben we de discussie over een garantiefonds gestart.
ZZP’ers met vrees voor beleggen kunnen starten met het garantiefonds. Mocht blijken dat je na enkele jaren het beleggen minder eng vindt, dan kun je altijd nog overstappen op meer beleggen. Want een garantiefonds is wel veilig, maar een garantie kost ook geld. Uiteraard kun je ook in het garantiefonds blijven tot je pensioen.“

Is sparen het veiligst?

 “Sparen is veilig, maar levert vrijwel niets op nu de rente zo laag is. Beleggen levert op de lange termijn doorgaans meer op. Een paar procent verschil tikt flink aan na tientallen jaren.
Als je een hoger rendement wilt maar bang bent je geld te verliezen, is een garantiefonds een goed alternatief. Je hebt de garantie dat je opgebouwde pensioen nooit daalt onder de 80% en je behaalt zeer waarschijnlijk een hoger rendement.

Garantiefondsen hadden toch een slechte naam?

“De ouderen onder ons kennen misschien nog de klikfondsen. Die waren inderdaad niet al te best. Een deel van je inleg was gegarandeerd. Maar als je voortijdig uit een klikfonds wilde stappen, kreeg je veel minder mee dan je opgebouwde waarde vanwege allerlei verborgen kosten. Klikfondsen zijn dan ook van de markt afgehaald. Maar het garantiefonds waar we nu over nadenken is heel anders opgebouwd en is transparant over de kosten. Naast de garantie van minimaal 80% van de hoogst behaalde waarde ooit krijg je gewoon je opgebouwde waarde mee als je uitstapt.” 

Wat is nu hét grote voordeel van een garantiefonds?

“De kans dat je op langere termijn minder krijgt dan je hebt ingelegd is minimaal. Na 5 jaar zit je waarschijnlijk op het niveau dat je nooit minder krijgt dan je ingelegde geld. Uit onderzoek blijkt dat de grootste angst is om je inleg kwijt te raken. Dát is de grootste drempel om te beleggen. Met deze garantie kan dat na enige tijd niet meer.”

Aan welke voorwaarden moet een garantiefonds voldoen?

“Een garantiefonds moet je zo min mogelijk ingewikkeld maken. Je probeert mensen aan te trekken die beginnen met beleggen. Dan moet je niet met allerlei keuzemogelijkheden komen. Hou het simpel met 1 variant. Wij willen een beleggingsproduct bieden, dat gelet op de kosten en het risico, past bij het doel: een goed pensioen opbouwen.”