Het belang van pensioenopbouw

19 May 2016

Het belang van pensioenopbouw

Waarom is het belangrijk dat je als ZZP’er een oudedagsvoorziening regelt? Josien van Breda, directeur van belangenbehartiger FNV Zelfstandigen, geeft antwoord.

ZZP’ers bouwen, anders dan werknemers in loondienst, niet automatisch een aanvullend pensioen op. AOW alleen is meestal ontoereikend voor het behoud van het huidige niveau van leven. Denk aan kosten voor woning, auto, levensonderhoud en zorg. Als ZZP’er zul je daarom tijdens je werkende leven zelf voldoende geld moeten sparen. Dat kan via een spaarrekening, of je kunt meedoen in een pensioenregeling voor zelfstandigen. Gezien de huidige rentestand is dat laatste een goed alternatief.

Geen leeftijdsgrens

Met een klein inlegbedrag per maand kun je een mooi vermogen opbouwen voor je oude dag via het ZZP Pensioen, zeker als je op tijd begint. Je bent nooit te oud om te starten met extra pensioenopbouw. Denk vooruit en laat je altijd goed voorlichten.

Touwtjes zelf in handen

Geld opzij zetten voor later heeft niet altijd prioriteit. Er zijn altijd belangrijkere of leukere onderwerpen op dit moment om geld aan uit te geven. Daarbij komt nog eens dat er voor ZZP’ers te weinig mogelijkheden bestonden om geld op een flexibele manier weg te zetten. Als er iets met jou of je bedrijf gebeurde, zat je vast aan een maandelijkse pensioenpremie. Echter, met het ZZP Pensioen bepaal je zelf hoeveel je per maand inlegt en ook wanneer je stopt met werken. Zo profiteer je van een collectieve pensioenvoorziening, terwijl je zeggenschap houdt over je eigen vermogen. Bovendien kun je bij je geld als je arbeidsongeschikt raakt.

Bescherming

Wij vonden het onrechtvaardig dat het werknemerspensioen wel beschermd is als je een beroep op de bijstand moet doen, maar ZZP’ers eerst hun pensioen moesten opmaken voordat ze recht kregen op een uitkering. Gelukkig hebben we voor elkaar gekregen dat het opgebouwde vermogen in een lijfrente, zoals het ZZP Pensioen nu ook tot een bedrag van €250.000,- buiten de vermogenstoets is gevallen. De Eerste Kamer heeft deze wet op 15 november 2015 aangenomen en de regeling is op 1 april 2016 in werking getreden.

FNV Zelfstandigen werkte mee aan de ontwikkeling van ZZP Pensioen

Wie is Josien? 

Josien van Breda

Josien van Breda (1977) is na haar Rechtenstudie aan de Rijksuniversiteit Groningen werkzaam geweest als arbeidsjurist. Bij FNV Zelfstandigen is Van Breda in 2008 begonnen als procesjurist. Vanaf 2010 was zij in de rol van adviseur beleid verantwoordelijk voor de collectieve belangenbehartiging en de standpunten van de vereniging. Josien van Breda woont in Zeist met echtgenoot en drie kinderen.