Maart roert zijn staart

20 April 2016

Maart roert zijn staart

Het is je vast niet ontgaan: in de financiële wereld stond maart volop in het teken van de Europese Centrale Bank. Zij verlaagde wederom haar depositorentes en verhoogde haar maandelijkse investeringen van 60 naar 80 miljard per maand. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor onze beleggingen?

De rendementen schoten in maart omhoog. Alle ZZP Pensioenfondsen sloten de maand af met positieve rendementen. Goed nieuws dus. Maar komt dat allemaal door de ingrepen van de ECB? Nee. Sterker nog: de vraag is of de getroffen maatregelen überhaupt de reden waren van het positieve effect.

Global Equity Fund: stabiliteit loont                                           
Maar voordat we vooruit kijken, is het goed om te kijken naar waarom we de afgelopen maand zoveel positieve rendementen zagen, zelfs bij ons aandelenfonds Global Equity Fund. Want het verlagen van de rentes in Europa en het verhogen van de investeringen in staats- en sommige bedrijfsobligaties zouden geen direct effect hoeven te hebben op de aandelenkoers. Sterker nog, wanneer obligaties meer waard worden, dalen de aandelen doorgaans zelfs.

Minder hard stijgende rentes
Wat wel een effect heeft op de aandelenkoers, zijn de maatregelen die de FED en China onder andere hebben genomen. Zo liet de FED doorschemeren hun zogenaamde rentecyclus (het verhogen van de rente) te vertragen. Iets wat voor wat rust en stabiliteit zorgt in de beleggingsmarkt. Daarnaast trok China de eerder genomen maatregelen van het begin van het jaar terug. Hun initiatief om de beurs te sluiten bij een daling van meer dan 7% bijvoorbeeld, bleek een averechts effect te hebben. Geen zekerheid, maar juist extra veel onrust bracht het sluiten van de beurs. Want de markt kan wel sluiten, het blijft speculeren hoeveel die aandelen daadwerkelijk zouden zijn gedaald. En beleggers zoeken paradoxaal genoeg vaak naar zekerheid en stabiliteit. 

Global Interest Plus Fund: mooi alternatief voor de VS
De maatregelen die de centrale banken hebben genomen, namelijk het vertragen van de rentecyclus (FED) en het opkoopprogramma (ECB) uit te breiden met niet financiële bedrijven zijn de voornaamste redenen van de positieve rendement in het Global Interest Plus Fund. Het fonds bestaat vooral  uit bedrijfsobligaties en  staatsobligaties van opkomende landen als Brazilië en Rusland. Deze obligaties worden een stuk interessanter door het opkoopprogramma, juist nu de FED geen nieuwe renteverhogingen initieert. Waarom? Omdat ten eerste Amerikaanse staatsobligaties aantrekkelijker zijn bij hoge rentes, en het dus minder van belang is om te investeren in staatsobligaties van opkomende landen. Daar kleven immers meer risico’s aan. Daarnaast verslechtert de positie van deze landen bij een hoge rente omdat deze landen vaak schulden hebben in dollars. Die dollar is bij een hoge rentestand sterker waardoor de schulden logischerwijs ook hoger zijn. Een lagere rentestand in de VS is dus erg goed voor landen als Rusland en Brazilië. En goed voor onze Global Interest Plus Fund.  

Global Interest Fund
Dit laatste fonds is vooral interessant in de laatste 5 jaar van je looptijd. Pas dan beleggen we een groot deel van je inleg in dit fonds. Dit doen we om eventuele schommelingen in de rente op te vangen tijdens je pensioen. Lees hier meer over de rentestabilisator. Dit fonds heeft in maart enorme sprongen gemaakt. En dát is zeker te danken aan de ingrepen van de ECB. De waarden van de huidige obligaties schieten door de dalende rente namelijk omhoog.  

Toekomst?
Hoewel we nu een maand hebben gehad van positieve rendementen, houden veel beleggers hun adem nog in. Er is veel kritiek op het beleid van de ECB. De ECB wil kosten wat kost de inflatie naar 2% brengen. En het is maar de vraag of zij dit kunnen bereiken met de middelen die ze hebben of dat ze hiermee slechts de inactieve Europese overheden compenseren.  Daarbij geven de centrale banken veel geld uit om het opkoopprogramma te financieren. Want wat gebeurt er als de rentes weer stijgen? Dan zullen de nationale centrale banken diep in hun zakken moeten graven. De obligaties worden dan namelijk weer minder waard en dat geld moet ergens vandaan komen. In eerste instantie komt dat geld vanuit de winst van de nationale banken, maar normaal gezien gaat de winst van een centrale bank direct naar de staatskas. Dus hoe kleiner de winst, hoe kleiner de bijdrage aan de schatkist van het betreffende land. En iedereen weet wat er gebeurt als de schatkist minder inkomsten heeft. Juist ja, dan wordt er weer bezuinigd waardoor de koopkracht daalt van de consument. En dat is iets waar de ECB absoluut niet naartoe wil. Hoe dan ook, het is onzeker wat deze maatregelen nu voor een effect gaan hebben op de lange termijn. Houd daarom deze blog in de gaten voor het laatste nieuws!  

 

Peter Simonis is Senior Portfoliomanager bij Loyalis. Iedere maand praat hij ons bij over de wereld van de beleggingen. Ook beantwoordt hij vragen over beleggingen en rendementen van het ZZP Pensioen. Heb jij ook vragen aan Peter of aan een van onze andere experts? Vul dan het contactformulier in.