Samsom en Buma willen minder ZZP

03 June 2016

Samsom en Buma willen minder ZZP

"We zien een ongebreidelde groei van het aantal ZZP'ers dat aan de slag gaat zonder te sparen voor pensioen. Dat zijn onwenselijke ontwikkelingen.” Op deze stevige uitspraken van Samsom en Buma reageert voorzitter Stichting ZZP Nederland Maarten Post, mede-initiatiefnemer van het ZZP Pensioen.

Maarten Post: "Vandaag profileren PvdA en CDA in de Volkskrant zich als anti-zzp-partijen. Zij beschouwen “de onstuimige groei van het aantal zzp’ers” als een dreigend gevaar, dat moet worden afgewenteld door opgelegde verzekeringsplicht en pensioenverplichting voor zelfstandige ondernemers. Stichting ZZP Nederland noemt deze uitspraken dom en onrealistisch: “De groeiende groep zelfstandigen past niet in het klassieke arbeidsmarktmodel en zal zich niet voegen in allerlei opgelegde verplichtingen.”

Anti-zzp verkiezingspact

Volgens Stichting ZZP Nederland pogen  beide partijen met deze anti-zzp uitspraken een verkiezingspact te smeden, waarbij men de hulp inroept van vakbonden en werkgeversorganisaties in de SER, het klassieke platform van de oude arbeidsmarkt. “ Ik zie dit als een wanhopige poging om met ijzeren overheidshand de klok terug te draaien naar het sleets geworden werknemersmodel”, zegt Maarten Post. “De roep om erkenning van de groeiende groep zelfstandige ondernemers als onafhankelijke partij op de arbeidsmarkt is door deze partijen blijkbaar niet gehoord of men is horende doof.”

Herkansing in ZZP-Debat

Op 17 juni, tijdens het ZZP Congres, organiseert Stichting ZZP Nederland het ZZP-Debat. ZZP-woordvoerders van vijf politieke partijen reageren dan op de standpunten van de stichting in het Visieprogramma 2016-2020, dat op diezelfde dag wordt gepresenteerd. “Wij eisen dan klare wijn van de politiek over de positie van zelfstandige ondernemers en onze achterban neemt geen genoegen  met verhullende vaagheden en loze beloften”, aldus voorzitter Maarten Post.

 

Lees hier het volledige Volkskrantartikel. 

 

Wie is Maarten? 

maarten post

Van Vakbondsbestuurder naar belangenbehartiger voor zelfstandigen lijkt een grote stap. Volgens Maarten valt dat best mee. Maarten is afkomstig van CNV Vakmensen en heeft een zeer lange ervaring als belangenbehartiger. Enkele jaren geleden heeft Maarten de zelfstandigen van CNV Vakmensen verenigd en is sinds 1 januari 2011 volop in de weer met Stichting ZZP Nederland.