Should I stay or should I go?

08 February 2016

Should I stay or should I go?

Houden of verkopen? Het is een vraag die een belegger zichzelf regelmatig stelt. Een belegger die voor de korte termijn belegt denkt daar zelfs meerdere keren per dag over na. Tegenvallende resultaten bij Unilever? Jammer dan, aandeel terug. Olieprijzen onder de 30 dollar? Laat Shell maar even links liggen. Begrijpelijk, want beleggers die vooral gericht zijn op de korte termijn hebben de luxe niet om te wachten op betere tijden van deze bedrijven. Pensioen- en andere langetermijnbeleggers hebben deze luxe wel.

Neerwaartse spiraal
Dat vraagt om wat tandenbijten, want wie de koersen een beetje in de gaten houdt, ziet het direct: we zitten in een neerwaartse spiraal. “Blijven zitten waar je zit”, roepen de langetermijnvisionairs dan. “Wat omlaag kan, kan ook weer omhoog”. Dat denken ook diegenen die nu instappen. “Het kan alleen maar meer worden.” Allemaal cliché beleggersregels die zich jaar in, jaar uit, bewijzen. Maar spannend is het wel. Zeker als je de markt van vandaag bekijkt. Want waar komt die neerwaartse spiraal nu ineens vandaan? We waren toch weer aan het groeien met z’n allen? 

Rommelig eerste kwartaal in het vooruitzicht
In onze vorige blog kon je het al lezen, de start van het jaar was bepaald niet best. Om niet te zeggen dramatisch. En in het tweede gedeelte van januari vielen er nog meer klappen in de beleggerswereld. Zo kwamen er meer signalen uit China dat het niet goed ging.  Maar omdat de economie gesloten is, weten we eigenlijk niet precies wat er aan de hand is. De ingevoerde maatregelen van China geven ook geen vertrouwen, integendeel zelfs.  Al na twee weken schafte China de regel af dat de aandeelmarkten moesten sluiten wanneer de koersen meer dan 7% daalden. Dit omdat beleggers alleen maar onrustiger werden van het sluiten van de markt.. En als er iets funest is voor een belegger dan is dat ironisch genoeg, onzekerheid. Daarnaast waren er ook mindere signalen vanuit de VS, is een groep opkomende landen in betalingsproblemen en hebben een aantal bedrijven beneden de verwachting gepresteerd. Daarbij geven deze laatste ook aan gematigd te zijn qua verwachtingen. Zo ook onze eigen Unilever. Resultaten waren nog prima maar de stabiele groei staat steeds meer onder druk en zal ook beweeglijker zijn naar de toekomst toe.

Olie wat de klok slaat
Eerder besteedden we er al een hele blog aan, maar de olieprijs houdt de beleggingsmarkten behoorlijk in de greep. De aanhoudende lage olieprijs begint nu namelijk echt zijn tol te eisen. Opkomende economieën zoals Rusland en Brazilië beginnen door hun reserves te raken. Hun eigen valuta neemt in waarde af waardoor leningen duurder zijn omdat deze vaak in dollars zijn. Hierdoor kunnen deze landen minder investeren, maar ook minder afnemen van bijvoorbeeld Europa. Er vindt dus een waar domino-effect plaats. En het einde is nog niet in zicht. Een goedkoop vat olie heeft op deze manier niet alleen op de lange termijn maar ook op de korte termijn grote gevolgen.

Minder optimistisch
Tenslotte zijn er ook gemengde signalen vanuit de VS. De groei van de Amerikaanse economie is nog goed maar lijkt minder optimistisch naar de toekomst toe dan de FED deed denken. Het bedrijfsleven is minder optimistisch en houden hun hand voorlopig op de knip. Lange termijn investeringen worden uitgesteld waarmee toekomstige groei onder druk staat.

Correctie
Dit alles heeft geleid tot een daling van de aandelenmarkten waarbij risico’s anders worden ingeschat. Een zogenaamde ‘correctie’ heet dat. Of alles goed ‘ gecorrigeerd’  is, is altijd de vraag. Of zijn we nu iets doorgeschoten? Voorlopig blijven de grote langetermijnbeleggers zitten waar ze zitten. Dus verkopen ze weinig tot niets, maar kopen ze ook erg weinig. De kortetermijnbeleggers reageren vaak wat gehaast en verkopen veel van hun portefeuille op het eerste slechte nieuws om  vervolgens op betere signalen te wachten. Dat verklaart de dieprode cijfers van de afgelopen weken. Hoe het verder gaat? Dat is moeilijk te voorspellen. Maar dat het interessant wordt, dat is zeker.