Einde van de wittebroodsweken

14 February 2017

Einde van de wittebroodsweken

De wittebroodsweken van de financiële markten en president Trump lijken voorbij. Tenminste, als we naar de koersen kijken van afgelopen maand. Want het blijkt wel dat de nu al omstreden president van de VS alles wil nakomen wat hij ooit heeft beloofd.

We hoeven hier niet diep in te gaan op wat Trump allemaal heeft uitgevoerd de afgelopen maand. Eén blik op nu.nl en het is duidelijk: de man zit niet stil. Maar waar dat voor zijn aantreden resulteerde in fors zwarte cijfers in ons Global Equity Fonds, neemt de onrust toe over de uitwerkingen op lange termijn. Want ja, hij lijkt echt niet te matigen. Dat zou best kunnen betekenen dat bijvoorbeeld grote multinationals hun productie naar Amerika terug moeten brengen. Maar is dat echt de oplossing voor Amerika? En hoe gaan andere landen reageren op zijn politiek? Daarbij, er zit veel spanning op de Amerikaanse economie. Trump kan dan wel spreken over een volledige benutte arbeidsmarkt; er zit een groot gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. De krapte zit bij de hoogopgeleiden en het overschot bij de lager opgeleiden. Op korte termijn zijn de plannen van Trump zeker goed voor de groei, echter de gevolgen op lange termijn zijn lastiger in te schatten en zorgen voor onzekerheid.

Goedkoper pensioen opbouwen?

Het ZZP Pensioen is één van de meest goedkope lijfrentes. Hevel daarom eventueel ander kapitaal dat je hebt opgebouwd simpel over. 

Ontdek meer

Rente stabiliseren
De afgelopen maanden is één ding nog zekerder geworden, namelijk dat niets zeker is. En omdat je pensioen wel stabiliteit moet bieden, hebben we een rentestabilisator in onze fondsen gezet. Die stabilisator werkt als volgt: aan het einde van je looptijd beleggen we je geld vooral in obligaties. Die zijn ten eerste minder risicovol, maar ten tweede bewegen obligaties meestal tegenovergesteld ten opzichte van aandelen. Waarom zijn obligaties belangrijk? Vooral voor je uitkering. De hoogte van je uitkering wordt onder andere bepaald door de rente van dat moment. De afgelopen jaren is de rente erg laag geweest en dat zie je direct aan de hoogte van de pensioenuitkeringen. Hoe lager de rente, hoe lager de uitkering. Wanneer belegt in (staats)obligaties en de rente daalt, dan stijgen de koersen van obligaties. En je obligaties worden dan meer waard. Hiervoor kunnen wij dan een hogere pensioenuitkering aankopen. Loopt de rente op, dan dalen de koersen van obligaties en worden deze minder waard. Je zou dan ook een lagere pensioenuitkering ontvangen. Het risico van lagere obligatiewaarden wordt sterk beperkt door de rentestabilisator.

Bekijk hier wat voor rendement we halen op onze fondsen

Omslagpunt
Op dit moment bevindt de wereldeconomie zich op een omslagpunt. De rente lijkt zijn dieptepunt te hebben bereikt en heeft de weg naar boven hervonden. Dit komt met name vanwege opgelopen inflatieverwachtingen. Beleggers denken namelijk dat de inflatie op termijn zal oplopen en willen hiervoor worden gecompenseerd in de rente die ze ontvangen. Dat zie je dus direct terug in ons Global Interest Fonds. Deze staat deze maand flink in de min, want bij een oplopende rente, daalt de koers van een obligatie. Het afgelopen jaar hebben we gezien dat zowel de aandelen als de obligaties positieve rendementen behaalden, maar dat kwam vooral door de kapitaalinjecties van de Europese Centrale Bank. Dat effect lijkt grotendeels uitgewerkt en de verwachting is dan ook dat de ECB dit jaar haar handen van deze injecties af gaat trekken. Dondert de waarde van deze obligaties dan nog verder naar beneden? Waarschijnlijk. Daarom zijn de verschillende fondsen ook goed gespreid wereldwijd. Het is dus niet zo dat ons hele Global Interest fonds afhankelijk is van de Europese staatsobligaties.  

Gemanipuleerde dollar
Maar alles blijkt mogelijk. Zo probeert Trump de wisselkoers van de dollar kunstmatig laag te houden door te roepen dat iedereen de koers manipuleert. Dit zorgt ervoor dat de dollar niet de pan uitrijst en de opkomende markten uit ons Global Interest Plus Fonds niet direct last ondervinden van hun enorme schulden, die in dollars genoteerd staan. Trump  uit forse kritiek op de Chinezen die hun munt goedkoop houden om de export te stimuleren. Dit doen ze al jaren, en hoewel niet helemaal eerlijk, we hebben er zeker de vruchten van geplukt. De producten uit China waren hierdoor goedkoop. Daarbij kochten zij onze obligaties op, waarmee de rente laag bleef.  

Onzekerheid als zekerheid
Met een aantal interessante verkiezingen in zicht, waaronder die van ons, is het interessant om te kijken wat er verder gaat gebeuren. Wat gebeurt er met Europa? Hoe blijft Frankrijk het doen? Maar ook: wat gaat de populistische en protectionistische golf over de hele wereld ons brengen? Houd onze blog in de gaten voor meer!

Lees alles over onze rentestabilisator

 

Paspoort

Peter Simonis, Senior Portfoliomanager en Mieke van Poll, communicatiespecialist ZZP Pensioen maken iedere maand deze blog. Heb jij vragen aan Peter, Mieke of aan een van onze andere experts? Vul dan ons contactformulier in.