Stilte voor de storm?

13 May 2016

Stilte voor de storm?

Ook in april positieve rendementen op twee van onze fondsen. Goed nieuws dus. Niet zo overtuigend als de maand ervoor, maar geen reden om te klagen, zo vinden wij. Maar achter deze gemiddelde cijfers, schuilt bepaald geen gemiddeld scenario.

Ons aandelenfonds vertelt wel een redelijk rechttoe, rechtaan verhaal. Het Global Equity fonds dat vooral reageert op het totale economische klimaat, laat een lichte groei zien. En op zich komt dat overeen met wat we in de wereld zien. De consument in de VS heeft het goed. De olieprijs is laag waardoor de energieprijs is gedaald en daarbij: de gemiddelde Amerikaan spaart sinds een paar jaar redelijk fanatiek, wat ruimte geeft voor toekomstige consumptie. Komt bij dat het bedrijfsleven in Europa voorlopig erg gebaat is bij de recente ingrepen van de Europese Centrale bank.

De effecten van inflatie
Ons Global Interest Plus fonds laat een iets mindere stijging zien. Dit fonds, dat vooral is belegd in obligaties van bedrijven en opkomende markten, is wat moeilijker één-op-één te vertalen. Als we namelijk apart kijken naar de bedrijfs- en staatsobligaties, dan zien we dat de opkomende economieën zoals Brazilië en Rusland en bedrijven het heel goed hebben gedaan. Mede omdat de dollar zwakker is geworden door de aangekondigde vertraging in de rentecyclus van de VS vorige maand en de ingrepen van de Europese Centrale Bank De stijging van de bedrijfsobligaties  is hierbij alleen beperkt door de stijging van de verwachte inflatie. Hierdoor worden bestaande obligaties minder waard. 

Deze beweging zie je helemaal terug in het Global Interest fonds dat we gebruiken voor onze rentestabilisator. Al onze bestaande obligaties zijn minder waard geworden door de opgelopen verwachte inflatie. Koop je vandaag namelijk een obligatie van zeg, Duitsland, krijg je daar meer rente op dan een maand geleden. De rente die je ontvangt op de obligatie is namelijk afhankelijk van de huidige nominale rente en hiermee de inflatie. Als deze nu hoger is dan vorige maand dan ben je je hele looptijd verzekerd van een hogere coupon op je obligatie. Dat betekent dus ook dat de obligatie die je vorige maand hebt gekocht minder waard is. 

Evenwicht
Bij bedrijfsobligaties ligt dit nog wat ingewikkelder. Bovenop de nominale rente komt er bij een bedrijfsobligatie nog een zogenaamde spread; een rente die het risico dat het bedrijf failliet gaat moet dekken. Die spread daalt natuurlijk als het met de economie en/of het betreffende bedrijf beter gaat. Soms daalt deze zoveel dat de obligatie nog steeds stijgt, ondanks dat de nominale rente stijgt. Deze maand bleek dat in Europa rentestijging toch iets groter was. Het totaal effect is dan een kleine daling in de waarde van de bedijfsobligaties. 

Drukke zomer
Redelijk positieve berichten voor onze fondsen dus. Maar nog steeds regeert de onzekerheid. Veel beleggers houden hun hart vast als het gaat om Europa. Want op dit moment is er een patstelling. De ECB heeft het al vaak gezegd. Al hun monetaire maatregelen helpen vooral aan de oppervlakte. Pas als overheden het fiscale regime gaan versoepelen zodat de consument meer te besteden heeft, kan de Europese economie pas echt groeien. Maar ja, minder belasting laten betalen betekent minder inkomen voor een land. En de meeste landen kunnen zich dat echt niet permitteren. Het enige land dat dat wel kan, is Duitsland. En laat dat nu het enige land zijn waar de consument al een meer dan prima koopkracht heeft. Er is dus geen enkele reden voor Duitsland zelf om het fiscaal regime aan te passen. De rest van (vooral Zuid-) Europa wacht vol spanning op het geld dat via de Duitse consument hun kant op komt. Maar Duitsland houdt de boot af. Zij zijn bang voor de opkomst van de populistische partijen en van mening dat hervormingen nodig zijn in plaats van meer geld. ‘Kijk maar naar Griekenland’, zeggen ze.

De komende tijd zal het erop of eronder zijn voor dit probleem. Want wanneer het economisch redelijk sterke Groot-Brittannië zich terugtrekt, of een deel van de schulden van Griekenland moeten worden kwijtgescholden, dan zal Duitsland een keuze moeten maken. En wat zullen ze kiezen? 

Paspoort

Peter Simonis, Senior Portfoliomanager en Mieke van Poll, communicatiespecialist ZZP Pensioen maken iedere maand deze blog. Heb jij vragen aan Peter, Mieke of aan een van onze andere experts? Vul dan contactformulier in.