Trump's toekomst

09 November 2016

Trump's toekomst

Wie had het verwacht? Wakker worden met Trump als toekomstige president van Amerika. Net zoals bij Brexit, staat de wereld even op zijn grondvesten te trillen. En waar merk je die schokken als eerste? Juist ja: op de beurs. Maar wat betekent dat op de lange termijn?

Onzekerheid is de grootste reden tot paniek op de financiële markt. Dat weten we. En als Trump iets brengt, dan is het onzekerheid. Maar zijn economische ideeën zijn niet eens zo vreemd. Sterker nog, zijn plan om meer te investeren in infrastructuur om zo meer banen te creëren en veel te besparen op transport heeft op korte termijn positieve uitwerking op de Verenigde Staten. De angst zit meer in zijn andere uitspraken. Want wil hij echt het gehele handelsbeleid hervormen? De inwoners van de Verenigde Staten zijn groot-consumeerders en wanneer buitenlandse bedrijven niet meer kunnen profiteren van deze groep spendeerders, zijn de gevolgen niet te overzien. Enkele gevolgen kunnen zijn: 

Bekijk hier wat voor rendement we halen op onze fondsen

Opkomende markten
Opkomende markten worden hard geraakt door een agressievere houding in het handelsbeleid. Latijns-Amerika en Korea kunnen hierdoor namelijk minder profiteren van Amerika. Vanochtend zagen we direct dat de Mexicaanse munt enorme klappen kreeg. Ook al vanwege het feit dat met Trump aan de macht het immigratiebeleid hard wordt aangepakt en de grenzen tussen de VS en Mexico wel eens dicht kunnen gaan. Aan de andere kant zal de relatie met bijvoorbeeld Rusland verbeteren. Wat heeft dat voor consequenties voor opkomende markten? En dus ons Global Interest Plus fonds, dat ook in opkomende markten belegt?

Jaarruimte berekenen?

Wil je weten hoeveel je dit jaar voordelig in kunt leggen in je ZZP Pensioen? Bereken het nu!.

Bereken je jaarruimte

Europa
Het was ons al eerder verteld door de VS, maar met Trump weten we het zeker: we moeten onze eigen broek gaan ophouden. En dat is lastig voor een werelddeel met zoveel verschillende standpunten en economieën. Het blijft een koppig gevecht tussen het stabiele en economisch sterke Duitsland versus de zuidelijke Europese landen die weigeren te hervormen om hun economieën stabieler te maken. Zolang we het binnen Europa niet eens kunnen worden, is het lastig om samen ons economisch klimaat gezond te krijgen. Tel daarbij op dat we eventueel veel minder kunnen exporteren naar Amerika en de problemen zijn duidelijk. En een instabiele economie in Europa betekent weinig goeds voor ons Global Interest Fonds.

China
Amerika heeft de focus al een tijdje geleden verlegd van Europa naar Azië. China dringt zich slim op bij de Westerse consument. Ze kopen bedrijven op en betalen hiervoor belachelijk hoge prijzen, vinden hun weg naar Hollywood en sportclubs en krijgen zo een podium om hun denkbeelden te presenteren. Trump is hier allerminst blij mee en is al helemaal niet gecharmeerd van de bestaande handelsovereenkomst. Hij zal dus maatregelen treffen om de opmars van China tegen te gaan. En hij gaat verder: zo heeft hij beloofd om de economische productie weer terug naar Amerika te halen. Dit omdat in grote delen van het land het geloof bestaat dat zij niet hebben geprofiteerd van de globalisering. Dit zal uiteindelijk wel betekenen dat Amerikanen meer gaan betalen voor producten. In eerste instantie kan dit inderdaad een positief effect hebben. Meer banen zal in de krappe arbeidsmarkt van de VS al snel tot loonsverhogingen leiden wat gaat zorgen voor inflatie. 

FED
Trump is wars van de financiële markten en de FED. De verwachting is dat de FED veel minder aansluiting krijgt met de markten en veel minder de markten begeleidt en bijstuurt. Iets wat ze op dit moment redelijk succesvol doen. Deze communicatie biedt veel rust en zekerheid aan beleggers. Een gewijzigd beleid hierin betekent dat aandelenmarkten meer gaan schommelen en dat zie je terug in ons Global Equity Fonds.

Minderheden
Wellicht heeft dit minder te maken met onze beleggingen, maar Trump heeft in zijn campagnetijd behoorlijk uitgehaald naar minderheden. Een trend die zich wereldwijd lijkt te verspreiden. Populisme en polarisatie beheersen de wereldpolitiek op het moment. En ook dat zorgt voor veel onzekerheid en spanningen.

Ingrijpen?   
Het ZZP Pensioen is zo ingericht dat de combinatie van alle fondsen moet zorgen dat hevige schommelingen in de markt over de gehele looptijd worden opgevangen. We grijpen dus niet in bij flinke dalingen in de koersen. Ten eerste beleggen we voor de lange termijn en ten tweede is ingrijpen na een gebeurtenis nooit aan te raden. Je weet immers nooit wat er staat te gebeuren. Dat is zeker nu het geval. Trump heeft veel gezegd in aanloop naar de verkiezingsdag, maar het is maar afwachten wat hiervan echt werkelijkheid wordt. Binnen zijn partij zijn er andere denkbeelden, zijn “running mate” heeft andere beelden en zijn economisch team ook. Het is dus afwachten wat daadwerkelijk de eindstreep haalt.

Lees meer over onze lifecycle en hoe de fondsen elkaar aanvullen

Wel een tip om minder afhankelijk te zijn van economische schommelingen: leg niet eenmalig in. Leg je regelmatig in dan vang je schommelingen op. De ene keer beleg je tijdens een piek, de andere keer tijdens een dal. Spreid het risico blijft het motto. Iets waar we ons aan kunnen vasthouden tijdens deze onrustige tijden.  
 

Paspoort

Peter Simonis, Senior Portfoliomanager en Mieke van Poll, communicatiespecialist ZZP Pensioen maken iedere maand deze blog. Heb jij vragen aan Peter, Mieke of aan een van onze andere experts? Vul dan ons contactformulier in.