VS vs. de rest

24 January 2016

VS vs. de rest

De beleggingswereld staat nooit stil. En elke beweging heeft invloed op jouw inleg in je ZZP Pensioen. Daarom willen we je vanaf nu vaker bijpraten over de wereld van aandelen en obligaties. In deze reeks blogs geven we vooral een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen die invloed hebben op de fondsen waarin Loyalis voor jou belegt.

Het jaar startte onrustig. Misschien heb je op NU.nl wel gelezen over de dramatisch slechte start van het beursjaar. Die moeilijke start had vooral te maken met het slechte nieuws uit China. Want hoewel dit opkomende land al eerder had aangekondigd minder te zullen groeien dan voorspeld, lijkt de groei nóg minder te zijn dan verwacht. De aandelenmarkten in China staan al enige tijd onder druk. Maar toen de centrale bank van China ook nog haar eigen valuta (de yuan) verzwakte én de beurshandel werd stopgezet omdat deze inzakte naar -7%, was er een wereldwijde malaise compleet.

Tel daar de lage olieprijzen (aparte blog link), de politieke en economische problemen van andere opkomende landen zoals Rusland en Brazilië en de algehele precaire economie bij op en je hebt de poppen aan het dansen. Of de aandelen in dit geval.

Verhogen of niet verhogen
In onze vorige blog vertelden we al over de renteverhoging van de FED,  het stelsel van centrale banken van de VS. Om goed te begrijpen wat dat voor invloed heeft op onze fondsen, moeten we wat dieper de materie induiken. Want wanneer verhoogt een Centrale Bank de rentes? En waarom precies? En natuurlijk: wat zijn de gevolgen van zo’n verhoging?

Renteverhoging: goed of slecht nieuws?
Een Centrale Bank kan de beurs van een gebied (een land?)  op twee manieren beïnvloeden. Zo kan een bank ervoor zorgen dat overheden en de bedrijven - meer lucht krijgen door rentes te verlagen. Hierdoor kosten leningen minder en kunnen bedrijven en overheden meer investeren. Zo komt er meer geld in de economie en stimuleer je als Centrale Bank de economische groei. Maar een te sterke groei is niet altijd wenselijk. Een centrale bank wil met name duurzame groei zonder  hoge inflatie. Als groei alleen met schulden wordt gefinancierd, creëer je namelijk toekomstige problemen. Want investeren door je in de schulden te steken, gaat  nooit lang goed. En daarom kan een Centrale Bank ook besluiten de groei te remmen door de rentes te verhogen. Leningen worden dan duurder, waardoor investeringen ook minder worden. Tegelijkertijd geef je als Centrale Bank een signaal af: bij ons gaat het goed.

Zevende keer
De VS heeft in december voor de 7e keer ooit haar rentes verhoogd. De voornaamste reden van die verhoging? De werkloosheid is flink gedaald, nog meer dan van tevoren verwacht. Dat en het feit dat de FED al een tijdje speculeerde over renteverhogingen. Wanneer de VS had besloten de rentes niet te verhogen zou een grote koersdaling het gevolg zijn.

Historisch feit
Nu de rentes zijn verhoogd in de VS zijn er spannende tijden aangebroken voor beleggers in de hele wereld. Want voor het eerst in de geschiedenis verhoogt slechts één land de rentes zonder dat de andere landen volgen. De verwachting is dat wellicht Groot-Brittannië de rentes verhoogt, maar de Centrale Banken van bijvoorbeeld Europa en Japan zullen dit zeker niet doen. Dat zorgt voor unieke situaties. Zo zal de dollar erg sterk worden, waardoor de VS minder zal exporteren. Ook bestaan er twijfels over het werkloosheidsrapport van de VS. Zijn de werkloosheidscijfers echt zo goed dat de rentes gerechtvaardigd verhoogd kunnen worden? Of is de opleving tijdelijk? Al deze vragen zullen dit jaar een grote rol blijven spelen. We houden je op de hoogte!