Wat je moet weten over de modelovereenkomst

25 June 2016

Wat je moet weten over de modelovereenkomst

De ZZP’er is here to stay. Elk jaar wordt het duidelijker: met de ZZP’er moet rekening worden gehouden in de arbeidsmarkt. Vandaar dat ook naar eerdere regelingen en afspraken wordt gekeken. Het ZZP Pensioen, het AOV, maar ook de vervanger van de VAR, het modelcontract, is hier een voorbeeld van. Hier lees je wat dat modelcontract precies inhoudt.

Als ZZP’er kun je met een opdrachtgever een modelovereenkomst afsluiten die bevestigt dat je op eigen benen staat. Deze overeenkomst is sinds 1 mei 2016 de vervanging voor de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Het grote verschil met de VAR is dat deze overeenkomst zowel jou als de opdrachtgever verantwoordelijk maakt voor jullie onderlinge afspraken. Met de VAR lagen de (financiële) risico’s op het bordje van de zelfstandige. De naheffing - loonbelasting en premie volksverzekeringen – komt voor rekening van beide partijen als de Belastingdienst de arbeidsrelatie als fictief bestempelt. De modelovereenkomst geeft aan dat jij daadwerkelijk als eenpitter werkt en niet verkapt in loondienst bent.

Jaarruimte berekenen?

Wil je weten hoeveel je dit jaar voordelig in kunt leggen in je ZZP Pensioen? Bereken het nu!.

Bereken je jaarruimte

Werk je voor een trits opdrachtgevers of particulieren, dan is het duidelijk dat je niet bij een werkgever in loondienst bent en is een modelovereenkomst niet nodig. Voor bijvoorbeeld ICT’ers, artiesten, huisartsen en zelfstandigen in de bouw met enkele opdrachtgevers geldt: bij twijfel over de arbeidsrelatie kun je met de opdrachtgever een modelovereenkomst afsluiten waarin staat dat jij als zelfstandige werkt. Overeenkomsten zijn te vinden op de site van de Belastingdienst. Een contract is vijf jaar geldig. Beide partijen krijgen tot 1 mei 2017 de tijd om te bepalen of een contract nodig is. Je kunt ook zelf een overeenkomst opstellen. Laat deze wel eerst toetsen door de Belastingdienst. Het voordeel van een overeenkomst is natuurlijk wel dat je afspraken kunt vastleggen over verzekeringen en/of pensioen.

Gevolg fictief dienstverband

Werk je niet volgens een modelovereenkomst en vindt de Belastingdienst dat er sprake is van een fictief dienstverband of loondienst, dan moeten opdrachtgever en opdrachtnemer loonbelasting en premies volksverzekeringen betalen over de vergoeding. Als ZZP’er kun je bovendien de status zelfstandige verliezen en geen aanspraak meer maken op de zelfstandigenaftrek en oudedagsreserve. 

 

Meer weten? 

loyalis

Loyalis Kennis & Consult informeert werkgevers over de nieuwe modelcontracten. Heb je als ZZP’er een vraag, dan staan ze ook jou graag te woord via 045 5798085.