Zó zet je als ZZP’er voordelig geld opzij voor later

01 January 1970

Zó zet je als ZZP’er voordelig geld opzij voor later

Als ZZP’er ben je bijzonder! Je bent je eigen baas en bepaalt dus zelf wat je regelt en hoe je dat doet. Dat geldt ook voor je pensioen. Want je kunt als zelfstandige voordelig geld opzij zetten voor later. Op jouw manier.

Je bent als ZZP’er niet verplicht geld opzij te zetten voor later. Maar wanneer je niets regelt, dan ben je na pensionering volledig afhankelijk van de AOW. Dit overheidspensioen van ongeveer € 1000  per maand netto ontvangt iedere alleenwonende Nederlander vanaf de AOW-leeftijd (samenwonenden ontvangen ieder ongeveer € 750 netto). Als je in loondienst bent, bouw je naast je AOW meestal een pensioen op. Maar als ZZP’er moet je dat zelf regelen. Is er dan niets vanuit de overheid geregeld? Zeker wel.

 

Drie pijlers

In Nederland kennen we een pensioenstelsel dat bestaat uit 3 pijlers:

  1. het basispensioen (AOW) dat geregeld wordt door de overheid
  2. het aanvullend pensioen dat geregeld wordt via de werkgever
  3. inkomensvoorzieningen met belastingvoordeel die je zelf regelt

Goed om te weten: deze pijlers zijn van elkaar gescheiden. Je kunt niet je aanvullende pensioen naar een inkomensvoorziening overhevelen of omgekeerd. Of andersom.

 

Honderden euro’s belastingvoordeel voor zelfstandigen

Als ZZP’er bouw je vooral in de derde pijler je pensioen op. En dit kun je doen met belastingvoordeel. Je kunt gebruikmaken van je zogenaamde jaarruimte. Je inleg in je pensioen kan je dan aftrekken van je inkomsten voor er inkomstenbelasting over wordt berekend. En dit levert je al snel honderden euro’s voordeel op. Let wel,  over de pensioenuitkeringen betaal je later wel inkomstenbelasting. Je stelt het betalen van belasting dus uit. Hetzelfde geldt ook voor de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Misschien heb je daar wel eens van gehoord? Je kunt namelijk een deel van je winst reserveren voor je pensioen, wat belastingvoordeel op kan leveren. Over dit deel hoef je op dat moment geen belasting te betalen. En je kan dit deel gewoon gebruiken voor investeringen in je bedrijf. Maar let wel op, ga je met pensioen of in loondienst, dan moet je FOR afnemen. Die afname wordt bij je winst opgeteld en hierover  moet je dan belasting betalen.

Lees alles over de FOR en belastingvoordeel 

 

Anders dan een pensioenfonds

Nog een voordeel van de vrijheid die je als ZZP’er hebt. Als je bijvoorbeeld het ZZP Pensioen aanschaft, dan regel je direct twee andere zaken: bij overlijden gaat je opgebouwde vermogen naar je nabestaanden. Het geld is dus niet weg! En je bepaalt zelf de duur van de uitkering. Flexibiliteit die past bij ondernemerschap!


Ook voor werknemers

Ook werknemers in loondienst kunnen hun pensioen aanvullen in de derde pijler. Voor extra pensioen, het dichten van een pensioengat of om eerder te stoppen met werken. Maar dat aanvullen kan niet onbeperkt. Tenminste, niet met belastingvoordeel. Ook werknemers kunnen alleen de inleg die nog binnen de jaarruimte valt, aftrekken van de belasting.

 

Pijler1Pijler 2Pijler 3
AOW Pensioen voor werknemers in loondienst, aanvulling op AOW Individuele inkomensvoorziening

1000 euro netto per maand (alleenstaanden), 750 euro (partners, per persoon)

Verplichte deelname als jouw werkgever een pensioen heeft toegezegd Voor zelfstandigen te gebruiken als AOW-aanvulling of voor werknemers voor extra pensioen
Uitkering: vanaf je AOW-leeftijd, die afhankelijk is van jouw geboortedatum De werkgever betaalt maandelijks een premie aan het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar Vrijwillige deelname
  Het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar belegt deze premies Flexibele inleg en uitkeringsduur (bv. 5 of 10 jaar of levenslang)
  Uitkering:  vanaf de pensioendatum zoals afgesproken met het pensioenfonds Voorbeeld: ZZP Pensioen
  Levenslange uitkering Belastingvoordeel: je krijgt je inleg voor een belangrijk deel terug
  Bij overlijden gaat jouw vermogen naar het pensioenfonds (solidariteit) Bij overlijden gaat je opgebouwde vermogen naar jouw nabestaanden